Hlavní obsah

Kritik ruské vlády Navalnyj uspěl u Evropského soudu. Rusko porušilo jeho lidská práva a musí mu vyplatit odškodné

Navalnyj si verdikt ve Štrasburku vyslechl osobně.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku bylo opakované zadržování lídra ruské opozice Alexeje Navalného politicky motivované. Ruské úřady se dle verdiktu dopustily porušení jeho lidských práv a musí mu zaplatit odškodné ve výši 63 tisíc eur.

Článek

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dospěl k závěru, že opakované zadržování lídra ruské opozice Alexeje Navalného mezi lety 2012 a 2014 bylo politicky motivované. Ruské úřady podle verdiktu porušovaly jeho lidská práva, informovala agentura Reuters. Soud zároveň nařídil Moskvě, aby Navalného odškodnila částkou 63 000 eur (zhruba 1,6 milionu korun). Rozhodnutí je konečné a pro Rusko závazné, napsala agentura AP.

Policie Navalného mezi lety 2012 a 2014 zadržela celkem sedmkrát. Opoziční předák v pěti případech vyvázl s pokutou, dvakrát byl uvězněn, a to až na 15 dnů. Podle Evropského soudu pro lidská práva nejméně dvě tato zadržení měla potlačit politickou pluralitu v zemi.

„Vyhráli jsme. Úplně. Vládu jsme rozdrtili… Hurá!“ napsal na Twitteru Navalnyj v reakci na verdikt.

K soudu ve Štrasburku se ale málem Navalnyj nedostavil. V úterý mu letištní úřady nechtěly povolit kvůli údajně nezaplacené pokutě vycestovat z Ruska. O den později ale nakonec odletěl a osobně se zúčastnil jednání soudu.

Evropský soud pro lidská práva už loni v únoru rozhodl, že Rusko porušilo práva Navalného tím, že jej v letech 2012 až 2014 policie při demonstracích opakované zadržela. Soud ve svém rozhodnutí ale nepotvrdil, že jednání ruských úřadů bylo politicky motivované, a Navalnyj se s žádostí o přezkoumání obrátil na Velký senát Evropského soudu pro lidská práva. Proti verdiktu se odvolala i Moskva. Rozsudek Velkého senátu je konečný.

„Rozhodnutí (soudu) mě velmi potěšilo,“ řekl dnes novinářům Navalnyj, podle kterého je to příklad skutečné spravedlnosti. „Toto rozhodnutí je velmi důležité nejen pro mě, ale i pro mnoho lidí v Rusku, které podobně zatýkají každý den,“ dodal.

Opoziční předák a v současnosti nejhlasitější kritik Kremlu patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu. V roce 2013 – ještě než byl pravomocně odsouzen – se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo na úkor favorizovaného Putinova spolupracovníka Sergeje Sobjanina.

Zhruba třetina stížností, jimiž se v loňském roce zabýval Evropský soud pro lidská práva, se týkala Ruska. V 293 z více než 300 případů soud dospěl k závěru, že Rusko alespoň jednou porušilo lidská práva.

Reklama

Doporučované