Hlavní obsah

Kritik vládního postupu proti koronaviru končí na ministerstvu

Foto: Getty Images

Ministerskou laboratorní skupinu opustil vědec Omar Šerý. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Před pár dny oznámil Marián Hajdúch, že už nebude předsedou ministerské skupiny, která řeší testování na covid-19. Teď ve stejné poradní skupině končí vědec Omar Šerý.

Článek

Odborný tým, který má na Ministerstvu zdravotnictví na starosti testování na koronavirus, přišel o dalšího svého člena.

Nejprve před pár dny oznámil Marián Hajdúch, že skončí ke konci prosince jako předseda této ministerské skupiny. Teď se ke stejnému kroku rozhodl také neurobiolog a expert na diagnostiku DNA Omar Šerý.

Svůj konec v této skupině oznámil vědec na svém Twitteru. Pro Seznam Zprávy řekl, že chtěl skončit sám, ale ministerstvo ho odvolalo poté, co veřejně kritizoval protiepidemický systém PES a také antigenní testy. Těmi je v současné době možné se nechat zadarmo otestovat.

Skončit chtěl Šerý sám. Ale nakonec mu přišel z ministerstva dopis s tím, že byl ze skupiny odvolán.

„Já sám jsem podal žádost o uvolnění ze skupiny e-mailem a den poté mi došel poštou antedatovaný dopis o odvolání se zpětnou platností. Takže mě odvolali dříve, než jsem se sám stačil uvolnit,“ uvedl Šerý. „Nevím, kdo v laboratorní skupině zůstane, ale bude to mít těžké.“

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová potvrdila, že Šerý skončil jako člen laboratorní skupiny. „Není však pravdou, že by jeho členství bylo ukončeno kvůli kritice. Tříbit názory je naopak velmi důležité,“ uvedla Peterová.

Marián Hajdúch z vládních služeb úplně neodejde. Tento měsíc se stal na návrh premiéra členem Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. S premiérem Andrejem Babišem také Hajdúch spolupracuje na nové strategii boje proti rakovině.

Reklama

Doporučované