Hlavní obsah

Nic z toho není doloženo, říká šéf Národního divadla k nařčení ze šikany

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Z vedení Národního divadla odchází umělecký šéf jeho Činohry Daniel Špinar. Mimo jiné kvůli situaci na DAMU, kterou otřásly výpovědi studentů o údajné šikaně. Jak by se k tomu měla divadelní scéna postavit?

Ptám se já odpovídal šéf Národního divadla a také vedoucí katedry činohry DAMU Jan Burian.

Na začátku nového semestru a také sezóny zažívá tuzemská divadelní scéna značné turbulence. Způsobila je iniciativa „Nemusíš to vydržet“, která shromáždila desítky anonymních výpovědí studentů a studentek převážně z pražské DAMU. Vyjádření vypovídají o údajném zneužívání moci, sexismu nebo šikaně ze strany přednášejících vůči posluchačkám a posluchačům této prestižní umělecké školy.

Svědectví podpořil také odcházející umělecký ředitel Činohry pražského Národního divadla Daniel Špinar, který za jednoho z hlavních strůjců neutěšených poměrů v tuzemském divadelnictví označuje generálního ředitele Národního divadla a také vedoucího Katedry činoherního divadla na DAMU Jana Buriana. „Ty čtyři roky na DAMU, zvláště když je člověk otevřený gay, byly náročné. Zažil jsem přímou šikanu v prvních několika minutách přímo ze strany Jana Buriana,“ řekl Špinar v Ptám se já a dodal, že Buriana kvůli atmosféře na DAMU dokonce vyzval k rezignaci.

Burian ale Špinarovo nařčení odmítá a dodává, že cílem iniciativy ani není vyvozování personálních důsledků. „Téma, které iniciativa otevřela, je legitimní, ale sama říká, že nechce nikoho dehonestovat nebo aby někdo odcházel ze školy. Ale chceme vytvořit přijatelnější prostředí,“ řekl Burian v rozhovoru.

„Já jsem se studenty, se kterými pracuji, mluvil. A to stejné dělají i vedoucí ostatních ročníků. Teď nemáme žádné vážnější stížnosti na konkrétní pedagogy. Kromě těch, co tam jsou popsány. Že je tam nějaké nevhodné žertování a že je tam systémový problém na oboru režie a dramaturgie,“ dodal Burian a přiznal, že by se jednou ze stížností měl zabývat přímo děkan DAMU, ale dosud v ní nebylo nic prokázáno.

Šéf Národního divadla v rozhovoru také upozornil, že herectví je náročná profese a může v něm být těžké vyhnout se tomu, aby nebylo osobní, nebo dokonce nepříjemné. „Ukazujete nejintimnější místa, která máte ve své duši. Ta výuka s sebou přináší momenty, které nejsou osobně komfortní,“ upozornil ale s tím, že součástí výuky musí být možnost studentů říci, co už je za hranicí.

Podle Jana Buriana není na místě ani tvrzení odcházejícího uměleckého šéfa Činohry Národního divadla Špinara, že česká divadelní scéna nedosahuje světové úrovně. „České divadlo se nemá za co stydět. Má velmi dobré výsledky, hustou síť a obrovské divácké zázemí. Jediné, co v Česku neumíme, je propagovat českou kulturu v zahraničí,“ dodal.

Jak by se měly proměnit podmínky vzdělávání na DAMU? A je současné české divadelnictví zakonzervované tak, jak tvrdí jeho kritici?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

„Myslím, že svou práci dělám dobře a atmosféra na DAMU není tak strašná, jak to vypadá v médiích,“ říká šéf Národního divadla Jan Burian.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované