Hlavní obsah

Kritika Trumpa kvůli Jeruzalému pokračuje. Sejít se má Rada bezpečnosti

Trump kvůli Jeruzalému zůstává terčem kritikyVideo: AP

 

Reklama

Na amerického prezidenta se za uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele nadále valí kritika z celého světa. Víc než polovina členů Rady bezpečnosti OSN kvůli Trumpovu rozhodnutí zažádala o urgentní schůzku.

Článek

Rada bezpečnosti OSN se pravděpodobně v pátek mimořádně sejde na žádost celkem osmi z 15 členů kvůli rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Informovaly o tom podle agentur Reuters a AFP diplomatické zdroje.

„Mise Bolívie, Egypta, Francie, Itálie, Senegalu, Švédska, Spojeného království a Uruguaye žádají japonské předsednictví Rady bezpečnosti svolat před koncem týdne mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti, na níž by vystoupil generální tajemník OSN António Guterres,” oznámilo zastoupení Švédska při OSN.

Trump ve čtvrtek navzdory široké mezinárodní kritice uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby vypracovalo plán přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Trumpovo prohlášení kritizovala řada zemí, arabských, muslimských i západních.

Jako poslední se proti tomu ostře ohradila Saúdská Arábie, která prohlášení označila za neoprávněné a nezodpovědné.

Trump oficiálně prohlásil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město IzraeleVideo: AP

S americkým rozhodnutím nesouhlasí ani britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron či šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Jediný, kdo Trumpův krok ocenil, byl izraelský prezident Benjamin Netanjahu. Podle něj se nejedná o nic jiného než o uznání reality. Americkému prezidentovi také vzkázal, že je mu velmi vděčný. „Je to správná věc,” dodal.

Status Jeruzaléma, který je posvátným městem judaismu, islámu a křesťanství, je dlouhodobým předmětem konfliktu Izraelců a Palestinců. Jeho východní část Izrael obsadil v šestidenní válce v roce 1967. Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. V roce 1980 Izrael prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství chce, aby se konečný status města vyřešil jednáním Izraele a Palestiny.

Turecko varovalo Trumpa, že kvůli Jeruzalému může přerušit diplomatické vztahy s Izraelem

Reklama

Doporučované