Hlavní obsah

Kritika Trumpových cel zní z Asie a Evropy, ale i z Kanady a Mexika, které dostaly z placení výjimku

Trump čelí kvůli novým clům mezinárodní kritice.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Donald Trump čelí mezinárodní kritice kvůli rozhodnutí zavést cla na dovoz oceli a hliníku. Proti clům se už ohradili například Čína, Japonsko, evropští oceláři, ale i samotní Trumpovi republikáni nebo Kanada s Mexikem.

Článek

Americký prezident Donald Trump čelí kvůli zavedení cel na dovoz oceli a hliníku do USA kritice doma i v zahraničí. Podle šéfa americké obchodní komory Toma Donohuea můžou cla vyvolat obchodní válku.

Kriticky se k Trumpově kroku staví i republikáni, například šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan označil cla za přemrštěná. Kritiku Bílého domu neskrýval ani vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell.

Ostrá kritika se na Trumpa snesla i z Číny. Ozvaly se ale státy Jižní Korea, Japonsko či Austrálie, které budou usilovat o výjimku z placení cla. Za kontraproduktivní označili zavedení cel evropští oceláři ze sdružení Eurofer. Také Evropská unie už předem varovala, že připravuje odvetná opatření.

Se cly nesouhlasí ani Kanada a Mexiko - zatím jediné dva státy, kterým Trump výjimku garantoval a cla pro ně tak nebudou platit. Cla Trump stanovil ve výši 25 procent na dovoz hliníku a deset procent na dovoz oceli s možností rozšířit výjimku o další státy.

„Budeme velmi féroví a velmi pružní, ale budeme chránit americké dělníky, jak jsem řekl během (předloňské volební) kampaně,“ komentoval Trump své rozhodnutí. Upozornil, že „má právo jít nahoru nebo dolů ve vztahu k jednotlivým zemím, právo zařadit nebo vyřadit jednotlivé státy“. Při rozhodování o výjimkách bude hrát roli i úroveň vojenských vztahů.

Reklama

Doporučované