Hlavní obsah

Kritika wuchanské party jsou jen „kyselé hrozny“, zní z Číny

Foto: Profimedia.cz

Oslavy ve Wu-chanu se zúčastnily tisíce lidí.

Reklama

Oslavy v epicentru pandemie koronaviru mají podle čínského deníku Global Times ukazovat, že se tvrdá opatření „vyplatila“. Kritiku z celého světa pak čínská média označují za „kyselé hrozny“.

Článek

Čínská státní média se zastala obyvatel Wu-chanu poté, co tento týden zaplavily sociální sítě i zpravodajské weby snímky a videa velké bazénové party. Podle serveru Global Times jsou stížnosti cizinců pouhé „kyselé hrozny“. Akce ve wuchanském aquaparku se zúčastnily tisíce lidí, návštěvníci nedodržovali žádná opatření a tísnili se rameno na rameno, píše britský the Guardian.

Záběry z party ihned vyvolaly kritiku, australský deník The Daily Telegraph zveřejnil jednu z fotografií na titulní straně s textem „Velká čínská party. Život ve Wu-chanu je jako pláž, zatímco svět platí cenu za šíření viru“. Čínské úřady nadále čelí kritice za pokusy tajit informace ohledně ohniska nákazy, přičemž někteří světoví lídři tvrdí, že Čína mohla zabránit šíření viru do celého světa.

Uživatelé na sociálních sítích pak událost označovali za „facku zbytku světa“, účastníci party se pak podle některých hlasů „chovali, jako by žádný virus neexistoval“. Našli se ale i zastánci slavících davů, podle kterých si lidé oslavu zasloužili po období tvrdých opatření, která se podle nich vyplatila.

Ve středu státní deník Global Times odmítl útoky na účastníky akce jako „kyselé hrozny“. V článku uvedl, že Wu-chan „nyní zažívá příliv turistů a jeho ekonomika znovu ožívá, což podle místních obyvatel nemá být pouze známka návratu města k normálu, ale také jakýsi vzor pro ostatní státy, které se s virem potýkají, že přísná preventivní opatření fungují“, cituje článek list The Guardian.

Jedenáctimilionové město ukončilo přísnou karanténu letos v dubnu po 76 dnech, o měsíc později ale počty nových případů nákazy začaly znovu stoupat. V reakci na to úřady znovu zavedly některá opatření, uzavřely některé čtvrti a začaly s hromadným testováním všech obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované