Hlavní obsah

Kritika zevnitř. BBC v Číně opouští přední editorka, vadí jí nerovné platové podmínky

BBC podle Gracieové nedodržuje zákon, který nařizuje mužům a ženám za stejnou práci vyplácet stejnou odměnuVideo: AP

 

Reklama

Graciové vadí, že někteří muži v mediální společnosti BBC vydělávají více než ženy na stejné pozici. Mediální společnost podle ní přímo porušuje zákon.

Článek

Jedna z předních tváří zahraničního zpravodajství britské mediální organizace BBC Carrie Gracieová v otevřeném dopise obvinila svého zaměstnavatele, že má „tajnůstkářskou a nelegální kulturu odměňování“. BBC podle ní nedodržuje zákon, který nařizuje mužům a ženám za stejnou práci vyplácet stejnou odměnu. Na konci prosince kvůli tomu odstoupila z pozice editorky a vrací se do londýnské redakce, kde - jak uvedla - očekává, že bude placena spravedlivě.

Loni v červenci byla BBC nucena zveřejnit platy všech svých zaměstnanců, kteří berou přes 150 tisíc liber (4,3 milionu Kč) ročně. Pobouření tehdy vyvolala skutečnost, že dvě třetiny seznamu tvořili muži. Mezi nimi byli také hlavní zpravodajové ve Spojených státech a na Blízkém východě s platem 200 až 250 tisíc liber, respektive 150 až 200 tisíc liber ročně.

Gracieová prý tehdy zjistila, že oba muži vydělávali alespoň o 50 procent více než ženy na stejných pozicích jinde ve světě. „Můj údiv se změnil ve zděšení, když jsem se doslechla, že si BBC stěžovala na to, že byla nucena platy zveřejnit. Kdyby na to nedošlo, já a mnoho dalších žen v BBC by se nikdy nedozvěděly pravdu,“ napsala Gracieová. Ta u BBC pracuje přes 30 let a zprávy z Číny přináší asi 25 let. Deník The Guardian napsal, že Gracieová je považována za jednu z nejnadanějších osobností BBC.

Její nadřízení údajně nebyli ochotni vyrovnat platy všech světových editorů a Gracieové místo toho nabídli výrazné zvýšení platu, které by ale stále rozdíl proti mužským kolegům nesmazalo. Gracieová nabídku odmítla a podala stížnost, následně opustila svou pozici, protože prý nemůže zároveň vykonávat náročnou práci a bojovat s vedením v rámci „spletitého procesu vyřizování stížností“.

Po svém zaměstnavateli v dopise požaduje, aby přiznal existenci problému, omluvil se a zřídil jednotný, spravedlivý a transparentní platový systém. Mluvčí BBC v prohlášení reagovala, že spravedlnost v odměnách je pro společnost životně důležitá. Čerstvé nezávislé audity podle ní ukazují, že mezi řadovými pracovníky neexistuje jakákoli systémová diskriminace žen.

„Značný počet organizací už své údaje týkající se platové nerovnosti pohlaví zveřejnil a ukázalo se, že jsme na tom o dost lépe než mnozí další a jsme výrazně pod národním průměrem,“ uvedla mluvčí. BBC podle ní v blízké budoucnosti zveřejní zprávu o situaci mezi zaměstnanci, kteří vystupují ve vysílání.

Na sociální síti Twitter přesto iniciativu Gracieové podpořily desítky osobností britské žurnalistiky, včetně předních tváří BBC. „Brilantní dopis v podání Carrie a tragédie pro BBC, že v Číně přišla o tak talentovanou editorku,“ napsala moderátorka zpravodajství televize Channel 4. „Podpora, kterou jsem v té věci za poslední hodiny dostala, vypovídá o naléhavosti touhy po jednotném, spravedlivém a transparentním systému odměňování,“ řekla Gracieová po vlně povzbudivých vzkazů.

Reklama

Doporučované