Hlavní obsah

Kritizoval Zemana, hlavní sponzor opustil jeho divadlo. „Je tu hluboká krize. Svoboda je ohrožena,“ říká Hrušínský

Výzva s principálem Divadla Na Jezerce Janem Hrušínským.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Opravdu je principál připraven zavřít po patnácti letech Divadlo Na Jezerce? Jan Hrušínský je hostem Výzvy Jiřího Kubíka.

Článek

„Dneska se lidé začínají bát a začínají být opatrní, aby se nedostali do problémů s těmi, kdo o nich mohou rozhodovat,“ říká Jan Hrušínský, když vysvětluje, proč na konci června firma Mountfield ukončila po deseti letech partnerskou spolupráci. Divadlo Na Jezerce se tak dostalo do existenčních potíží.

Odchod sponzora dává Jan Hrušínský do přímé souvislosti se svými kritickými názory na současnou hlavu státu a říká, že nového sponzora v dnešní situaci najde jen stěží.

„Svobodu názoru jsem rozhodnut si zachovat i za cenu ukončení činnosti divadla,“ říká Hrušínský a v rozhovoru dodává, že žádné divadlo nemůže fungovat napořád.

Opravdu je připraven divadlo, které patří k těm divácky nejúspěšnějším, zavřít? Jak vlastně funguje divadlo bez státních dotací a proč nejde cestou zvýšení vstupenek? I o tom mluví Jan Hrušínský ve Výzvě.

Dodává, že se v posledních letech změnil vkus publika i reakce při představeních, kdy lidé aplaudují u replik, které jim připomínají situace z české politiky.

„Prezident Zeman rozdělil společnost na dvě části. A ještě měl tu drzost, že tu jednu část označil za dolních deset milionů,“ říká Hrušínský a v kritice prezidenta pokračuje: „Začínám pochybovat o jeho inteligenci. Neumím si představit, že by inteligentní člověk vzal svobodnou a prosperující zemi a snažil se ji z tohoto prostoru vytrhnout a dostat do společnosti autoritářských zemí, jako je Rusko a Čína. Možná je to výhodné pro okolí prezidenta. Je tu velmi hluboká politická krize a část lidí to zneužívá ve svůj prospěch.“

Připouští si Jan Hrušínský, že se pohybuje v uzavřené bublině lidí se stejnými názory? Proč si myslí, že Andrej Babiš zlikviduje KSČM? A proč podle něj Divadlo Na Jezerce boduje u diváků s hrou, jejíž hlavní postavou je Adolf Hitler?

Rozhovor s Janem Hrušínským najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované