Hlavní obsah

Kritizovaný jihoafrický prezident Zuma oznámil, že rezignuje nejdříve v červnu

Jihoafrický prezident Zuma podle svých slov odstoupí nejdříve v červnu.Video: Reuters

 

Reklama

Jihoafrický prezident Jacob Zuma označil požadavek na svou okamžitou rezignaci za nespravedlivý. Sám se totiž cítí nevinný.

Článek

Jihoafrický prezident Jacob Zuma navrhl své vládní straně Africký národní kongres (ANC), že odstoupí v červnu. Požadavek, aby rezignoval ještě ve středu, Zuma v televizním interview označil za nespravedlivý. Ve státní televizi SABC řekl, že ANC jasně nezdůvodnil, proč chce jeho rychlou demisi. Prezident tvrdí, že se s předsedou a tajemníkem strany minulý týden dohodl, že rezignuje později.

Zuma prohlásil, že neudělal nic špatného a že neexistují reálné důvody pro jeho předčasný odchod z funkce. ANC s ním prý také nevedl žádné interní disciplinární řízení. Se stranou je nadále ochoten jednat, přičemž si myslí, že země se dostává do krize.

Důvodem odkladu rezignace na červen je podle Zumových slov snaha zajistit jistotu a jednotu v zemi, která má zanedlouho hostit summit skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Na této akci chtěl prý představit zahraničním státníkům viceprezidenta Cyrila Ramaphosu. Ten se má podle ANC stát novou hlavou státu.

Šéf poslanců ANC v zákonodárném sboru Jackson Mthembu a další předák strany dnes Zumu vyzvali, aby odstoupil okamžitě, jinak ho čtvrtek sesadí v parlamentu.

Zumu provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní. Ve středu policie provedla razii v luxusním sídle rodiny Guptových, která měla být do skandálu zapojena. Tři lidé byli zatčeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované