Hlavní obsah

Křivka nakažených je dole. Zvládne to každá rozvinutá země, vzkazuje Izrael

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Izrael se z koronavirového „hotspotu“ proměnil v demonstraci očkovacího úspěchu. Je to příběh, který ukazuje, že každá rozvinutá země může porazit virus, vzkazují do světa přední izraelští vědci.

Článek

Židovský stát v posledních dnech zaznamenává jen přes stovku nově nakažených za 24 hodin. V úterý tam dokonce na rekordně nízkou hodnotu 0,3 % spadla pozitivita testů, což je nejmíň od začátku pandemie. Tamní server Times of Israel ve stejný den tlumočil výzvu izraelských vědců, kteří tvrdí, že se v zemi naplno ukázalo, jak vakcíny i navzdory novým variantám fungují.

Zpětně ve svých datech Izraelci podle článku vidí, že k ukončení „krizového režimu“ stačí naočkovat i „poměrně malou“ část populace.

„Vzkaz do celého světa, a obzvlášť do Evropy, USA a rozvinutých států Asie, je, že pokud naočkujete polovinu populace ve věku 60 let a víc, uvidíte dramatický pokles těžkých případů a můžete si být jisti, že se tím vyhnete tomu, aby byly vaše nemocnice přetížené,“ citují Times of Israel Dana Yamina z Univerzity v Tel Avivu.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo v Česku ve skupině nad 60 let alespoň jednou dávkou zatím naočkováno 42,33 % populace.

Odhad profesora Yamina vychází z propočtů publikovaných a recenzovaných v žurnálu Cell Reports Medicine minulý týden. Zpráva rozebírá, jak špatná byla v Izraeli situace před začátkem očkování a jak rychle začal nápor na nemocnice v zemi, kde je hojně rozšířená tzv. britská infekčnější varianta viru, slábnout.

„Izrael čelil mnoha faktorům, které tady situaci dělaly obzvlášť obtížnou, a jestliže i přes to všechno uspěl a docílil rapidního poklesu v případech, tak toho může dosáhnout kterákoliv jiná rozvinutá země,“ dodal k tomu Yamin.

Většina evropských států navíc podle Yamina očkovat začala, když byla v mnohem lepší situaci než Izrael, což se však – nutno podotknout – nedá říct právě o Česku. Počty nově nakažených na vrcholu druhé izraelské vlny dosáhly nejvíc na zhruba 10 tisíc, zatímco v Česku, které má podobný počet obyvatel, to na špici zimní vlny i vlny březnové bylo o několik tisíc víc.

Reklama

Doporučované