Hlavní obsah

Křivka se zlomila. Praha a dva kraje kvůli rostoucí nákaze tmavnou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Testy v pátek opět odhalily téměř 280 nakažených.

Reklama

Navzdory tomu, že první dva dny v týdnu byly sváteční, rostou dál týdenní přírůstky nakažených. Důležité statistiky však výrazné zhoršení neukazují.

Článek

S přelomem měsíce se zlomila i křivka ukazující denní přírůstky nakažených koronavirem. Jen od pondělí přibyl téměř dvojnásobek případů oproti poslednímu červnovému týdnu.

Jak se šíří nákaza, si projděte v unikátní mapě ZDE. Jak postupuje očkování, se můžete podívat ZDE. Jaká opatření platí, naleznete ZDE.

Největší podíl na tom mají středa se čtvrtkem, kdy oba dny byl přírůstek shodně 278 případů, nejvíce od začátku června.

V absolutních číslech vede Praha, kdy za čtvrtek tvořila téměř třetinu celorepublikového přírůstku s 96 nově nakaženými. V Plzeňském kraji šlo o 40 pozitivně testovaných, ve Středočeském o pět méně.

Nejtmavší je koronavirová mapa aktuálně v Praze, Plzni a Rokycanech. V těchto regionech je více než 34 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní. Nad 25 nakaženými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní se pak pohybují okresy Plzeň-sever, Plzeň-jih a Praha-západ. K hranici se pak blíží Benešovsko.

Velice mírně také roste pozitivita testů, ta je však stále velmi nízká. V žádné z kategorií nepřekračuje hranici dvou procent, která je pro Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zlomová v posuzování rizikovosti států. WHO pak považuje situaci v zemi pod kontrolou, pokud je pozitivita pod hranicí pěti procent.

I další důležitý ukazatel vývoje se zatím drží v optimistických hodnotách. V současné době je kvůli koronaviru hospitalizovaných 35 lidí, z toho 4 jsou v těžkém stavu.

V současné době je tak hlavní zbraní proti nemoci covid-19 očkování. I v České republice totiž laboratoře evidují takzvanou variantu delta, která zhoršuje situaci po celém světě.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara by však situace nemusela být tak špatná jako loni na podzim. „Věřím, že kdyby se rozšířila (mutace delta, pozn. red.), tak se nám to nebude projevovat nutně ve zdravotnických zařízeních. Od začátku pandemie jsme říkali ‚nedívejme se na nemocnice‘, kde se růst nakažených nakonec vždycky projeví. Ale díky vysoké promořenosti a proočkovanosti se situace mění a je teď legitimní čekat, jestli se nárůst případů bude v nemocnicích projevovat. Pokud ne, budeme se snažit, aby se to bez lockdownu obešlo,“ vysvětlil odborník v polovině června v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované