Hlavní obsah

Krize dopadá víc na ženy. Mají jiné starosti než velet ve firmách

Průzkum PwC prokázal, že ve vedení firem ubylo žen. Důvody popisuje Andrea Linhartová Palánová z PwC.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

České ženy si pohoršily ve svém zastoupení v nejvyšším vedení firem. Analýza společnosti PwC zjistila, že se snížilo o 3 procentní body ze 13 na 10 procent. Zásadně za tím podle průzkumu stojí pandemie koronaviru.

Článek

Počet žen ve vedení českých firem klesl ze 13 na 10 procent, ukázal průzkum společnosti PwC. Podle výsledků analýzy za tím stojí nižší motivace žen se v této době pouštět do výzev ve vedení korporátů. V době koronavirové krize totiž u mnohých zvítězilo rodičovství. Ženy se musí postarat o děti, které jsou doma. Také jde o nastavení samotných firem, jestli vůbec mají systém umožňující ženám se do vrcholného managementu propracovat.

„Pokud se podíváme jen na to číslo, není určitě zásadní, ale je potřeba se na problém dívat v kontextu. Ukazuje to trend do budoucna, je to určitý alarm, který říká, na co si dávat pozor. Pokud by snižování podílu žen ve vedení firem pokračovalo i příští rok, pak jsme na špatné cestě,“ komentuje výsledky průzkumu Andrea Linhartová Palánová z poradenské, daňové a auditorské společnosti PwC.

PwC

- Síť firem poskytující auditorské, daňové a poradenské služby.

– Působí ve 157 zemích světa, má 276 tisíc zaměstnanců.

– V Česku působí 30 let v kancelářích v Praze, Brně, Ostravě. Má tady 1000 zaměstnanců.

Zdroj: PwC

V Česku je podle ní spousta firem, které mají cílené programy na pomoc ženám vypracovat se „nahoru“. „Na druhou stranu vím od společností, kde tyto programy mají, že se jim do nich ženy prostě nehlásí,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Covid dopadá víc na ženy

Profesně podle ní koronavirová krize jednoznačně dopadá víc na ženy. A netýká se to jen nejvyšších pozic. Pociťují to silně i ženy, které nemají potřebu něčemu šéfovat.

„Podívejme se i na nižší pozice. Ženy, které pracovaly ve službách – pečovatelských, ale i v pohostinství, dalších službách, jako kadeřnice… Ty pozice během posledního roku zanikaly nebo ti lidé měli zákaz práce. A to jsou zrovna profese, kde je silnější zastoupení žen. Velmi silně to na ně ekonomicky dopadá,“ uvádí Andrea Linhartová Palánová.

V krizích je u kormidla víc mužů

Tohle už Česko zažilo. Pokles podílu žen v nejvyšším managementu přišel kolem roku 2010, to totiž panovala globální krize.

„Může se to jevit tak, že v krizi firmy volí do čela raději muže. Ale není to tak, spíš ty samotné ženy nemají motivaci a sílu podstoupit celou přípravu. Firmy mají trénink a přípravu nastavené velmi dobře, ale v této době je to pro mnoho žen těžké,“ vysvětluje Linhartová Palánová, co vše prozradila analýza na tohle téma ve firmách.

A zase ty kvóty

„Pokud se podíváme na příklady zemí, kde dobře zafungovaly kvóty na poměr obou pohlaví v managementu, tak je to Francie nebo Island. Tam mají 40procentní zastoupení žen ve vedení a už teď sklízí úspěch. Cíle společnosti naplnily, daří se jim to,“ porovnává situaci se zahraničím žena, která měla v PwC průzkum na starosti.

„Německo zavedlo také kvóty, mají tam podmínku jedné ženy v představenstvu, pokud má víc než 3 lidi, nebo jde o firmu kótovanou na burze,“ dodává.

Platová nerovnost přetrvává

Další problém, který v Česku přes veškeré diskuse a snahy posledních let přetrvává, je platová nerovnost žen a mužů. „Posledních deset let, kdy se to číslo sleduje, se nám nedaří dostat z 22procentního rozdílu mezi ženami a muži, u vysokoškoláků je to dokonce 29 procent. Jsme na předposledním místě v Evropě,“ mluví o platové nerovnosti Andrea Linhartová Palánová.

„Je velmi těžké se s tím problémem posunout bez symbiózy a spolupráce firmy a státu. Chybí zásah státu, možná nějaká regulace. Řada firem to stále neřeší a ten stav, jak je, jim vyhovuje,“ hodnotí žena z PwC.

Reklama

Doporučované