Hlavní obsah

Krize dorazila i mezi vlastníky soukromých ostrovů. Svoji pevninu prodávají

Foto: Bling-Bling

Palmový ostrov Motu Teta na atolu Rangiroa ve Francouzské Polynésii je aktuálně na prodej za 2,7 mil. dolarů.

Reklama

V důsledku pandemie koronaviru se rozšířila nabídka soukromých ostrovů. Ti, kterých se dotkla krize nejvíce, museli svou privátní pevninu prodat a získat raději hotovost. Nových investorů je ale stále více, než kdy dřív.

Článek

Dramatickou změnou prošlo vlivem koronavirové pandemie mnoho oborů. A výjimkou není ani byznys zaměřený na prodej soukromých ostrovů po celém světě. Na trh se v posledních měsících dostávají ostrovy, které se v nabídce neobjevily desítky let. Důvod? Na některé vlastníky dopadla krize. A pandemie do oboru přináší i další změny. Kam se dřív létalo na prohlídky, tam se dnes používají drony a ukázky pozemku obklopeného vodou se pořádají on-line, jednoduše například přes mobilní aplikaci WhatsApp.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, jak změnila pandemie koronaviru prodej tak specifické komodity, promluvila pro SZ Byznys Jana Štefánková, zakladatelka společnosti Bling-Bling, která se na prodej soukromých ostrovů zaměřuje.

Už v prvních měsících pandemie byl podle jejích slov mezi investory enormní zájem o nákup soukromých ostrovů „Za poslední rok se vyprodaly téměř všechny kanadské ostrovy, které byly v nabídce ještě před začátkem pandemie. Na druhou stranu jsme spoustu nových ostrovů získali,“ říká Štefánková, která je mimo jiné honorární konzulkou Seychelské republiky v ČR.

Bling-Bling

– česká společnost působící na mezinárodním trhu od roku 2008,

– zaměřuje se na zprostředkování koupě luxusních komerčních nemovitostí (hotelů) v atraktivních lokalitách Seychelských ostrovů,

– prodává a zajišťuje pronájem privátních ostrovů po celém světě, a to na základě exkluzivního zastoupení nejvýznamnějšího mezinárodního prodejce Vladi Private Islands.

Tuto zvýšenou poptávku po ostrovech ovlivnila související opatření, jako je například omezení sdružování, čehož lze na soukromém ostrově snadno docílit. Důvodů je ale víc. Kromě úniku od opatření a strachu z onemocnění je pro movité investory nákup soukromého ostrova také možnost, jak bezpečně uložit finance v době vyšší inflace.

V souvislosti s dopady pandemie koronaviru ale neroste jen zájem o ostrovy. Přibývá zároveň těch, kteří se tohoto zvláštního druhu pozemků zbavují.

Následky pandemie se nevyhnuly ani vlastníkům ostrovů, kteří jsou tak nuceni je prodat.
Jana Štefánková, zakladatelka společnosti Bling-Bling

„Ostrovy jsou majetek, kterého se vlastníci obvykle nechtějí vzdát, protože pro ně znamenají splnění jejich velkého snu. Prodávají je tedy většinou až jejich dědicové. Nyní se situace mírně změnila, jelikož se následky pandemie pochopitelně nevyhnuly ani vlastníkům ostrovů, kteří jsou tak nuceni je prodat. Díky tomu se za poslední rok dostaly na trh ostrovy, které tam nebyly desítky let,“ říká Jana Štefánková.

Obor, jakým je prodej soukromých ostrovů, je zásadním způsobem spojen s cestováním. Každé nové omezení a nejistota v uplynulých měsících v tomto směru pro byznys znamenaly fatální problém, a to jak pro prodávající, tak pro kupující.

Některé země jsou navíc už přes rok zcela uzavřené, takže se na místní ostrovy nelze prakticky vůbec dostat. Výjimkou byly například některé ostrovy na Seychelách, kam mohli i přes přísné restrikce během pandemie návštěvníci cestovat soukromým letadlem. Podmínkou ale bylo pronajmout si celý ostrov pouze pro sebe a svou rodinu, upřesnila odbornice.

„Po částečném obnovení cestovního ruchu letos na jaře, jsme se s našimi klienty a obchodními partery ihned vydali na prohlídky. S ohledem na bezpečnost využíváme k návštěvám ostrovů místní soukromá letadla, aby s námi zkrátka už nikdo další necestoval a minimalizovali jsme tak jakékoliv riziko nákazy,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Bling-Bling.

Jak Štefánková sdělila, firma během pandemie inovovala prodejní postupy a mnohem více využívala moderní technologie, především videoprohlídky ostrovů v reálném čase prostřednictvím aplikace WhatsApp i další profesionální videa pořízená k prezentaci ostrovů, která natáčeli přímo na místě za pomoci dronů.

Člověk by si mohl myslet, že prodávat soukromý ostrov po telefonu je doslova nadlidský úkol. Opak je ale pravdou. Přesně před rokem se totiž prodal tímto způsobem například soukromý ostrov u pobřeží Irska se třemi privátními plážemi a sedmi domy. Anonymní investor za výjimečný pozemek zaplatil více než 6,3 milionu dolarů.

Horse Island, země o rozloze 157 hektarů na jihozápad od irské pevniny, kromě hlavního domu a několika dalších chat a domků zahrnuje také přístav, helipad, hernu, posilovnu a tenisový kurt. Soukromý ostrov má rovněž vlastní elektřinu, vodu, kanalizaci a procházejí jím i silnice

Foto: Montague Real Estate

Soukromý ostrov Horse Island.

Jak ale potvrdila Štefánková, ne každému tento způsob nákupu na dálku vyhovuje. To bylo znamení pro realitní makléře po celém světě, kteří museli být iniciativní a vymyslet způsob, jak prodej i přes to uskutečnit.

Společnost Vladi Private Islands pod vedením jejího zakladatele Farhada Vladiho, německého obchodníka s ostrovy, přišla s nečekaným řešením. Prodej ostrovů u nich dnes funguje jako v běžném internetovém obchodě. Pokud se zákazníkovi koupené zboží nelíbí, má ho do čtrnácti dnů šanci bez udání důvodu vrátit.

„Kupujícím umožňujeme zaplatit kupní cenu na svěřenecký účet, kde peníze zůstanou uloženy až do okamžiku, než si budou moci ostrov osobně prohlédnout a tedy se definitivně rozhodnout, zda proces koupě ostrova dokončí nebo od kupní smlouvy odstoupí. Ve druhém případě jim je pochopitelně celá částka vrácena zpět,“ vysvětluje novinku Jana Štefánková, která s Vladim dlouhodobě spolupracuje.

O tom, jak zajímavou komoditou jsou právě soukromé ostrovy svědčí i investice řady známých osobností světového formátu, které v posledních letech některý ze speciálních pozemků zakoupily.

Reklama

Doporučované