Hlavní obsah

Krize hodnotu Pařížské ulice nesrazí, luxusní značky cílí na Čechy

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do pražské Pařížské ulice, známé svými luxusnímu butiky, se pomalu začínají vracet evropští zákazníci. Asijská a ruská klientela, která se vytratila na jaře s příchodem epidemie koronaviru, však stále chybí.

Článek

Když chybí zahraniční klientela, cílí luxusní značky více na Čechy, nejen z Prahy ale i regionů. Česká klientela se o luxusní zboží zajímá a má chuť utrácet, vyplývá z ankety mezi experty na maloobchod a prodejci. Podle nich prestiž a žádanost Pařížské ulice koronavirová krize nesníží. Z dlouhodobého hlediska nebude mít vliv ani na výši nájmů. Luxusní značky pronájmy v této proslulé nákupní třídě poptávají i v současné době.

V Pařížské ulici se nachází zhruba pět desítek obchodů. Kapacitně je lokalita velmi limitována. Zejména silné společnosti se tak nyní snaží v ní získat pronájem. Poměrně velkou poptávku evidují realitní poradenské společnosti CBRE i Cushman & Wakefield. „Pařížská ulice již přes sto let patří k nejvýznamnějším a nejluxusnějším nákupním destinacím v Evropě, což je skutečnost, na které do budoucna současná pandemie ani jiný podobný problém nic nezmění. Centrum Prahy je atraktivní nákupní, kulturní a společenskou destinací, která se buduje a stále zlepšuje po mnohá staletí. Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i nadále,“ uvedl partner v oddělení pronájmu maloobchodních prostor v Cushman & Wakefield Jan Voslář.

Život se do ulice po uvolnění vládních opatření vrátil. Značky se více zaměřují na českou klientelu, která podle nich ale už i dříve tvořila významnou část zákazníků. Například společnost Luxury Brand Management podle své generální ředitelky Zuzany Řezníčkové nyní více oslovuje regionální zákazníky, kteří si luxusní zboží dříve pořizovali v zahraničí nebo na internetu. „Tuzemskou klientelu se nám daří získat především flexibilní obměnou trendových značek. Aktuálně do Česka uvádíme třeba světový hit Jacquemus a Attico nebo značku M. Margiela. Dále během podzimu otevřeme monobrandový butik Dsquared2,“ řekla Řezníčková.

Podle spolumajitelky butiku s luxusními hodinkami Hublot Barbory Bergové se dá očekávat výpadek zahraničních zákazníků minimálně na rok. Ale i podle ní mají chuť utrácet Češi. „Hodinářskému i šperkařskému byznysu se daří, Češi nakupují, řekla bych, že panika z jara odpadla a lidé začínají normálně žít a fungovat,“ řekla. To, jaký sortiment se prodává, podle ní ovlivnila absence tradičních významných společenských akcí jako filmový festival v Karlových Varech. „Méně se bohužel nakupuje k těmto příležitostem aktuální móda. Na druhou stranu lidé tolik neutrácejí za cestování, a i proto si rádi přijdou udělat radost a koupit něco hezkého,“ uvedla.

Cílit na bohatší českou klientelu dává podle Tomáše Potměšila z auditní a poradenské firmy KPMG smysl. Firmy ale musejí postupovat chytře, především v cenotvorbě a škále nabídky. „Český zákazník je náročnější než původní klientela z Asie a dobře se orientuje v luxusních značkách. Nabídka slev v komunikaci s touto náročnou klientelou nefunguje. Zákazníci pak mají pocit, že kupují zboží, které už vychází z módy,“ popsal.

Současnou situaci mohou podle něj firmy využít k tomu, aby se zaměřily na různé zákaznické skupiny a začaly využívat souhru on-line a off-line prodeje. Podle vedoucího týmu pronájmu maloobchodních prostor v CBRE Milana Mašši luxusní značky upravují svou strategii a kromě podpory on-line prodeje se zaměřují na rozšíření a posílení svých produktových řad, jako je kosmetika nebo parfémy, uvedl.

Pařížská ulice patří mezi jedny z nejdražších tuzemských lokalit. Podle společnosti JLL v ní nájem za metr čtvereční ročně činí 2 760 eur (73 360 Kč). Je srovnatelný s Barcelonou či Frankfurtem. Žebříčku však podle JLL dominuje londýnská New Bond Street s nájmem 19 150 eur (509 000 Kč) ročně za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Doporučované