Hlavní obsah

Krize, jakou USA ještě nezažily. Ekonomika se skokově propadla

Foto: Bílý dům

Americký prezident Donald Trump chtěl svou kampaň za znovuzvolení postavit na dobře šlapající ekonomice. To kvůli koronaviru zatím nevychází.

Reklama

Koronavirus stáhl ekonomiku USA do největšího marastu od doby, kdy statistici začali její čtvrtletní vývoj sledovat. Propadla se o 32,9 procenta.

Článek

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala kvůli dopadům šíření nového koronaviru nejhlubší propad v zaznamenané historii. Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že hrubý domácí produkt se v přepočtu na celý rok snížil o 32,9 procenta.

Výsledek je přesto nepatrně lepší, než čekali analytici. Ti v průměru předpokládali, že hospodářský propad dosáhne zhruba 34 procent. Propad je i tak nejhlubší minimálně od roku 1947, kdy se tyto údaje začaly v nynější podobě sledovat.

Kvůli rychlému šíření koronaviru se americká vláda na konci března rozhodla citelně utlumit ekonomickou aktivitu. Zavřít musela řada firem, což se dotklo například hotelů, restaurací, barů a dalších služeb. Desítky milionů lidí se tak ocitly bez práce - právě služby se totiž na tvorbě HDP ve Spojených státech podílejí nejvíce.

Až dosud zaznamenaly Spojené státy nejhlubší hospodářský propad ve své poválečné historii v roce 1958, kdy byl prezidentem Dwight Eisenhower. HDP tehdy ve čtvrtletí spadl o deset procent, poznamenala agentura AP.

Reklama

Doporučované