Hlavní obsah
Online

Babiš po schůzce se Zemanem: Žádná krize není, pojďme mluvit o dešti

Speciál Televize Seznam: Co řekl Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Zemanem? Kromě premiéra nabízíme pohled politologa Milana Znoje, komentátora Seznamu Jana Lipolda, hejtmana za ČSSD Martina Netolického a opoziční hlas Martina Baxy z ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda sociální demokracie řekl, že jméno nového člena vlády až ČSSD řekne dříve, než se v pátek sejde předsednictvo ČSSD.

Článek

Už den poté, co se místopředseda ČSSD Michal Šmarda sám vzdal nominace na post ministra kultury, je zřejmé, že tři měsíce trvající vyjednávání koaliční politiků a prezidenta o šéfovi resortu bude v několika dnech ukončeno.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který ještě v pondělí dopoledne říkal, že na Šmardovi trvá, v úterý po obědě uvedl, že má v hlavě jméno nového kandidáta a že ho hodlá v nejbližších dnech zveřejnit. Možná už ve středu, rozhodně to bude podle něho dříve, než se v pátek sejde předsednictvo ČSSD.

Premiér Andrej Babiš pak po podvečerním jednání s prezidentem v Lánech řekl, že nyní už se jmenováním ministra kultury žádné problémy neočekává.

„Požádal jsem pana prezidenta, až bude znát jméno, aby se rychle problém dořešil a vláda byla kompletní," sdělil Andrej Babiš novinářům.

„Předpokládám, že už v pondělí, kdy zasedne poprvé po dovolené vláda, bude problém za námi,“ uvedl premiér.

A to přesto, že tvrdí, že jméno nového kandidáta od sociální demokracie zatím nezná.

V zákulisí se zatím hovořilo o poslanci Janu Birkem a náměstkyni na ministerstvu kultury Kateřině Kalistové, podle informací Seznamu figuruje v Hamáčkově plánu jiné – třetí – jméno.

Také Jan Hamáček přitom v úterý řekl, že tentokrát problémy nepředpokládá.

Ve vlastní straně však předseda ČSSD úplný souhlas se svými postupy během koaliční krize nemá. Krajská organizace ČSSD na Ústecku ho totiž v úterý ráno vyzvala k rezignaci.

„Projekt účasti ČSSD v menšinové vládě je neúspěšný a za stejně neúspěšné považujeme i vyjednávání předsedy Jana Hamáčka o osobě ministra kultury,“ uvádí se v jednom z bodů usnesení, které přijalo předsednictvo organizace ČSSD v Ústeckém kraji.

  • Babiš: Žádné jméno jsem prezidentovi neřekl, neznám ho

    Ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) po schůzce s Milošem Zemanem řekl, že prezidentovi nepřinesl žádné jméno možného nástupce odvolaného ministra kultury Antonína Staňka.

    Jméno bude navrhovat ČSSD. Šéf strany Jan Hamáček řekl, že už ví, koho na kulturu chce poté, co místopředseda partaje Michal Šmarda nominaci položil. (Protože ho odmítli jak prezident, tak premiér.)

    „Žádné jméno jsem prezidentovi neřekl, protože já ho nevím,“ řekl Babiš v Lánech.

    Na otázku, zda prezident dal nějaká doporučení stran Staňkova nástupce, řekl premiér: „My jsme se nebavili o detailech. Jde spíš o lepší komunikaci. Aby ten nový kandidát byl nějakým způsobem lépe zkomunikován, než to proběhlo u pana Šmardy.“

  • Antonín Staněk řekl, koho by po sobě na kultuře nechtěl

    Bývalý ministr kultury Antonín Staněk, který odešel z úřadu, protože sociální demokracie nebyla s jeho prací spokojena, se zapojil do debaty, kdo by měl resort vést po něm. Antonín Staněk na dotaz Seznamu, koho by doporučil, zkritizoval svoji někdejší náměstkyni Kateřinu Kalistovou.

    „Bude záležet na tom, co vedení ČSSD od nového ministra očekává: podbízet se křičícím umělcům tím, že bude udržovat zavedené pořádky, nebo řešit problémy resortu a zavírat penězovody, na které upozornil například NKÚ ve své včerejší zprávě,” uvedl exministr v písemné odpovědi. „Pro ten první přístup by byla vhodná náměstkyně Kalistová, která je zodpovědná za stav, jejž NKÚ kritizuje a která roky zdržuje všechny změny k dotační transparentnosti,” napsal dále.

    Podrobnosti v přiložené zprávě:

  • TV speciál Seznamu: „Celá taškařice jakoby končí,“ řekl Baxa

    „V této chvíli celá taškařice jakoby končí. Každopádně ministra kultury nemáme, žádné jméno neznáme. Antonín Staněk způsobil prakticky rozvrat Ministerstva kultury. Sociální demokracie se nechala ponížít panem premiérem a prezidentem, takže je otázka, zda za této situace bude schopná najít nějaké nové jméno. Jsem přesvědčený o tom, že se jednalo o velkou krizi,“ řekl pro Seznam místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa (čas 29:30).

  • TV speciál Seznamu: „Žádný bezproblémový kandidát na ministra není,“ řekl Lipold

    „Když jsem přemýšlel nad jmény, která se skloňují ve spekulacích, tak mi z toho žádný bezproblémový kandidát nevychází. Například k panu Birkemu, starostovi Náchodu, by prezident Zeman mohl uplatnit podobné výhrady jako k panu Šmardovi,“ myslí si šéfkomentátor Seznamu Jan Lipold (čas 24:00).

    „Pan hejtman Běhounek z Vysočiny je lékař, jehož odbornou specializací je zdravotnictví. Nezaznamenal jsem, že by měl blízko k resortu kultury. Poslední jméno, které zaznívá, je paní Kateřina Kalistová, současná náměstkyně na Ministerstvu kultury, členka ČSSD. Tam se pro změnu vyjádřil bývalý ministr pan Staněk, který zpochybnil některé její kroky v minulosti.“

  • TV speciál Seznamu: „Šmarda celou krizi odblokoval,“ míní politolog

    Podle premiéra Andreje Babiše žádná vládní krize nebyla. Na jeho slova ve studiu reagoval politolog Milan Znoj z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (čas 14:30).

    „Krize samozřejmě byla. Sociální demokracie byla v koutě, nebylo jasné, jak se z tohoto kouta dostane. Prezident odmítl jmenovat ministrem člověka, kterého sociální demokracie navrhla. ČSSD tak mohla dál trvat na jmenování Michala Šmardy, nebo mohla odejít z vlády. Pan prezident na rekonstrukci vlády takřka tlačil. Pan Šmarda se rozhodl stáhnout nominaci, čímž odblokoval celou krizi,“ řekl Znoj.

  • TV speciál Seznamu: Ministrem stoprocentně nebudu, odmítl hejtman Netolický

    Jméno pardubického hejtmana Martina Netolického padlo mezi těmi, která by mohl Jan Hamáček navrnout na post ministra kultury poté, co nominaci vzdal Michal Šmarda.

    „Já určitě nebudu ministrem kultury, to mohu říct na sto procent. Já odešel z celostátní politiky. Moje místo je v Pardubickém kraji,“ uvedl ve speciálním studiu TV Seznam Netolický, který je členem předsednictva, jež se sejde v pátek.

    „Určitě jmen v ČSSD, která se zabývají oblastí kultury, je několik a jsou to lidé, kteří by byli schopni tento nelehký resort řídit. Ale je plně v kompetenci předsedy, aby řekl, kdo má být ministrem,“ dodal.

  • Ne Šmardovi jsem s prezidentem nekonzultoval, řekl Babiš

    Andrej Babiš odmítl, že by si teď – nebo v budoucnu – nechával od prezidenta Zemana dopředu schvalovat, koho bude mít ve vládním týmu.

    „K žádnému porušení Ústavy nedošlo. A nedošlo ani k porušení koaliční smlouvy. Reagoval jsem po návratu z dovolené, jak jsem reagoval. (Odmítnutím Michala Šmardy coby člena kabinetu, pozn. red.) Bylo to moje rozhodnutí, s prezidentem jsem o tom ani nemluvil. Takže postupuji podle mých kompetencí a mých práv. A na to, jak jsem se vyjádřil, neměl nikdo vliv. Rozhodl jsem se tak sám na základě různých mediálních vystoupení. A nechci se k tomu vracet, ta debata je zbytečná.“

  • Babiš: Žádná krize není, pojďme mluvit o dešti

    Ministerský předseda po třech měsících, kdy s prezidentem vyjednává o novém obsazení postu ministra kultury svého kabinetu, předstoupil po další schůzce v Lánech před novináře. A řekl, že žádná vládní krize není.

    Zmínil, že pro něj a jeho vládu je teď nejdůležitější soustředit se na sestavení státního rozpočtu.

    „To je pro naši vládu to nejdůležitější, co teď řešíme. Proto si myslím, že tu kauzu ohledně Ministerstva kultury chceme mít všichni za sebou, aby došlo ke zklidnění situace a abychom se věnovali důležitějším věcem, než je řešení tohoto problému,“ řekl.

    Na otázku, zda se obává, že ČSSD nakonec přece jen opustí vládu a jestli připravuje scénář případné rekonstrukce kabinetu, odpověděl: „Takový scénář neexistuje. Žádná krize není. Chápu, že média potřebují mít krize, ale žádná krize není. Já bych chtěl, abychom mohli konečně v mediálním prostoru mluvit o pozitivních věcech. Například, že prší. Bojujeme proti suchu, takže…“

    Dále zopakoval, že scénář rekonstrukce není a nebude.

    Otázku na Michala Šmardu bagatelizoval. „Pan Šmarda se vyjadřuje nějakým způsobem. Dokonce mi ráno psal, tak jsem mu odepsal, že spolu půjdeme na pivo. Tak řekl, že na pivo teď ne, že přibral nějaká kila. Tak půjdeme na kafe. Tato věc je za námi. Pro mě ten spor je ukončen. Ze strany hnutí ANO i vedení sociální demokracie mluvíme o budoucnosti, o společených projektech.“

    Andrej Babiš po lánské schůzce s prezidentem.

  • Redakce Seznam připravila televizní speciál

    .

    Bezprostředně po brífinku Andreje Babiše, který by měl novinářům v Lánech říci, na čem se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem, odvysílá Televize Seznam speciální studio k aktuálnímu politickému vývoji.

    Pozici ČSSD rozebere mimo jiné politolog Milan Znoj z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Do studia usedne také šéfkomentátor Seznamu Jan Lipold.

    Živě by měl vstoupit člen předsednictva ČSSD, pardubický hejtman Martin Netolický.

    A svůj hlas přidá i zástupce opozice – místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa.

    Buďte s námi u toho.

    Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

    A sledujte nás také na Facebooku.

  • Schůzka se protáhne, premiér a prezident budou večeřet smaženici

    Reportérka Seznamu z místa hlásí, že očekávaný brífink premiéra s novináři po schůzce s hlavou státu se opozdí. Miloš Zeman pozval Andreje Babiše na večeři, bude smaženice. Na Lánsku asi rostou.

  • Bartoš hodnotí schůzku s prezidentem, píše o rukojmích

  • Do Lán dorazil Andrej Babiš

  • KDU-ČSL je líto pracovníků v kultuře, přeje si stabilizaci resortu, řekl Výborný

    Předseda KDU-ČSL po schůzce s Milošem Zemanem potvrdil, že prezident již má představu, kdo by mohl stát na postu ministra kultury. „Je to premiér, který přichází s návrhem na jmenování ministra. Tak já předpokládám, že v čase co nejkratším toto nastane,“ uvedl předseda lidovců.

    Zároveň řekl, že KDU-ČSL je líto pracovníků v kultuře. Jejich situace je zodpovědností premiéra. „Přál bych si, aby se resort podařilo velmi rychle stabilizovat,“ uvedl Výborný.

    Tisková konference šéfa KDU-ČSL Marka Výborného po schůzce s prezidentem.Video: Seznam Zprávy

  • Zeman čeká na nové jméno pro resort kultury ještě dnes, řekl v Lánech Bartoš

    Prezident Miloš Zeman má za sebou první z dnešních politických hostí. Po schůzce v Lánech před novináře předstoupili předseda Pirátů Ivan Bartoš a pirátský poslanec Radek Holomčík.

    Bartoš prozradil, že prezident podle něj nemá s koaliční vládou Andreje Babiše jako celkem problém. Vadila mu jen nominace Michala Šmardy na ministra kultury.

    „Pan prezident nám potvrdil, že čeká nové jméno od sociální demokracie, které by mu měl dnes přinést Andrej Babiš. A pokud to bude někdo přijatelný z pohledu Hradu, pak takového člověka i ministrem jmenuje,“ uvedl šéf Pirátů.

    O čem dál Piráti s prezidentem hovořili, si můžete pustit ze záznamu níže.

    Ivan Bartoš a Radek Holomčík (Piráti) po schůzce v Lánech s prezidentem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

  • V Lánech začala schůzka prezidenta se šéfem lidovců

  • TOP 09 vyzvala poslance, ať podpoří ústavní žalobu na prezidenta

    Předsednictvo TOP 09 se obrátilo na všechny zákonodárce z Poslanecké sněmovny s žádostí, aby co nejrychleji projednali a schválili ústavní žalobu na prezidenta republiky

    „Poslední měsíce jsme svědky zjevné zvůle a porušování ústavního pořádku ze strany prezidenta republiky. Předseda vlády i vládní strana jsou vůči tomu zcela pasivní a bezbranné,“ stojí v prohlášení strany. „Poslanecká sněmovna má přitom v ruce účinný nástroj, jak si vynutit dodržování Ústavy a principů parlamentní demokracie. Tímto nástrojem je projednání a schválení ústavní žaloby na prezidenta republiky předložené Senátem.“

    Zástupci TOP 09 vyjádřili přesvědčení, že pro každého poslance je to otázkou dodržení jeho ústavního slibu.

  • Hamáček řekne jméno na ministra dříve, než v pátek zasedne předsednictvo ČSSD

    Předseda ČSSD Jan Hamáček chce oznámit jméno nového kandidáta na ministra kultury dříve, než v pátek odpoledne zasedne předsednictvo ČSSD. Nepředpokládá, že by tuto nominaci provázely stejné problémy jako nyní u Michala Šmardy.

    Chci mít jméno ministra vyřešené dřív než v pátek, oznámil Hamáček.Video: Seznam Zprávy

  • V Lánech už začala schůzka prezidenta s Piráty

  • Babiš: Jméno ministra kultury bych chtěl znát co nejdříve. Nejpozději v pátek

    Premiér Andrej Babiš poprvé zareagoval na překvapivou rezignaci Michala Šmardy. Místopředseda ČSSD se po třech měsících vzdal nominace na post ministra kultury.

    „Očekávám, že po tom, co pan Šmarda odstoupil, se dozvím nové jméno co nejdříve. Já doufám, že nové jméno dostanu dříve než po pátečním zasedání předsednictva ČSSD,“ uvedl mimo jiné v rozhovoru s novináři Babiš.

    Celý rozhovor ZDE:

  • Hamáček: V Ústí by si měli rozmyslet, co vlastně chtějí

    Předseda ČSSD Jan Hamáček zareagoval na usnesení ústecké buňky své strany, která ho vyzvala k rezignaci.

    V rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že ho usnesení nepřekvapuje. Ústecká sociální demokracie podle něj velmi intenzivně pracuje na tom, aby ČSSD kabinet opustila. Její členové by si ale měli ujasnit, co vlastně chtějí, řekl předseda. V usnesení totiž zároveň podporují Foldynu, který nedávno prohlásil, že by podporoval rekonstruovanou vládu Andreje Babiše (ANO) i v případě, kdy by ji sociální demokracie opustila.

Reklama

Hlavní zprávy