Hlavní obsah

Krize slovenské koalice. Matovič má Sulíka za idiota, chce jeho rezignaci

Foto: Profimedia.cz

Zleva premiér Igor Matovič a ministr hospodářství Richard Sulík.

Reklama

Slovenský premiér Igor Matovič vyzval ministra hospodářství Richarda Sulíka k rezignaci. Mezi předsedou koaliční strany Svoboda a solidarita a premiérem panují neshody už delší dobu. Došlo i na silná slova.

Článek

Povolební náklonnost a líbánky nové vládní čtyřkoalice netrvaly dlouho. Vzkazy s nemilosrdnou kritikou si mezi sebou premiér Igor Matovič (OLaNO) a ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) posílali veřejně po sociálních sítích už letos o Velikonocích během první vlny koronaviru.

V průběhu roku jejich spory vygradovaly: Sulík má na restrikce týkající se ekonomiky výrazně odlišné názory než Matovič. Politici si začali dělat naschvály a otevřeně se kritizovat v médiích. Pravidla vánočního lockdownu, o kterých vláda rozhodla ve středu, označil Sulík za nelogická. Vadí mu například to, že ekonomika se uzavře, otevřené ale zůstanou kostely a lyžařské areály.

„Sulík je idiot, měl by odstoupit“

Spor vygradoval ve čtvrtek, kdy Matovič v rozhovoru pro Rádio Expres označil Sulíka za idiota a řekl, že by si přál, aby do Vánoc z vládní funkce odešel. Šéf koaliční SaS podle premiéra proti vlastnímu čtyřkoaličnímu kabinetu systematicky burcuje.

„Mrzí mě, že máme za idiota ministra hospodářství, které není schopen nakoupit testy, abychom si zachránili životy, zdraví a abychom si ochránili ekonomiku, abychom dostali děti do škol a otevřeli restaurace. Mrzí mě to, promiňte. Možná jsem špatný premiér, ale tyto následky nemíním snášet,“ řekl Matovič rozechvělým hlasem. Sulík prý kašle na staré a nemocné lidi, kteří jsou pro něj „jen čísla“.

„Byl bych rád, aby Richard Sulík podal demisi a aby ji podal ještě do Vánoc,“ dodal premiér. Vadí mu, že Sulík nepřipraví expresní novelu zákona o veřejných zakázkách. Matovič řekl, že se tuhle zprávu dozvěděl přímo během rozhlasového vysílání. Z neschopnosti Sulíka je mu prý „na zvracení“.

Novelu chce Matovič po Sulíkovi kvůli rychlejšímu nákupu antigenních testů. Ministr prý nedokázal splnit zadání vlády a vymlouvá se. Sulík mluvil o pomalém postupu ministerstva zdravotnictví a zákonných lhůtách pro veřejné zakázky. Rychlou změnu zákona odmítá s odkazem na pravidla legislativního procesu a také s ohledem na evropské směrnice.

„Slovensko má teď větší problémy než řešit citové rozpoložení Igora Matoviče,“ reagovala na vystoupení premiéra Sulíkova mluvčí Katarína Matejková.

Matovič v rádiu naznačil, že v blízké budoucnosti nemusí být premiérem. Bez podrobností řekl, že se zřejmě dává dohromady jiná vládní alternativa, která se skládá „nejen v parlamentu“. Podle posledního průzkumu agentury AKO se popularita Matovičova hnutí OLaNO propadla na 11 procent, Sulíkova SaS naopak posílila na téměř 16 procent. Nejvíc lidí (téměř 21 procent) by teď volilo opoziční stranu Hlas expremiéra Petra Pellegriniho.

„Prezidentku mám rád, ale...“

„Tady se vede hysterický zápas proti pravidelnému plošnému testování, tak dnes jednoduše máme následky. Budeme mít lockdown, je mi to líto,“ řekl ve čtvrtek také Matovič. Téma koronaviru má podle něj nově více komunikovat ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Jde o reakci na nedávnou výzvu prezidentky, která minulý týden uvedla, že by měl premiér předat agendu koronakrize jinému členovi vlády. Matovič v rádiu řekl, že ho takový veřejný vzkaz od Čaputové mrzí. „Mám paní prezidentku rád, ale tohle se mezi dospělými lidmi nedělá,“ řekl s tím, že je hlava státu nejspíš uražená.

Zuzaně Čaputové vadila povinnost testování a zákaz vycházení bez negativního výsledku testu, což podle ní zasahovalo do ústavního práva občanů. Prezidentka zpochybňovala i připravenost testování po logistické stránce.

Plošné testování nakonec prohlásila Matovičova vláda za úspěšné a i podle studie britských vědců se podařilo epidemii v kombinaci s restrikcemi výrazně zpomalit. V posledních týdnech ale čísla nově nakažených znovu výrazně rostou a Matovičovi už druhé plošné testování neprošlo. Podle premiéra narazilo na odpor společnosti kvůli tomu, že ho navrhl právě on. Slovensko se teď podle něj hecuje v tom, kdo bude „víc Matoviče nenávidět“.

Reklama

Doporučované