Hlavní obsah

Krize v pečovatelských domech. V USA tam umírají tisíce seniorů

Foto: Profimedia.cz

Do pečovatelského zařízení Life Care Center v Kirklandu přijel v polovině března dezinfekční tým.

Reklama

Nejasné počty mrtvých i nedostatek místa pro těla obětí. Pečovatelské domy v USA čelí krizi obřích rozměrů. Jen v New Yorku, New Jersey a Connecticutu zemřelo na covid-19 okolo pěti tisíc seniorů. A nakažených jsou další tisíce.

Článek

Pracovníci rehabilitačního a pečovatelského centra v brooklynském Crown Heights například museli přestavět jeden z pokojů na provizorní márnici. A to poté, co zemřelo 15 seniorů, kteří v domě žili – okolní pohřební ústavy už byly plné. Americký list The New York Times informoval i o pečovatelském domě v New Jersey, kde na koronavirus zemřelo 19 lidí. Z 54 zbývajících klientů je nakažených 44.

Krize ale prostoupila celou Amerikou. Třeba ve státě Washington zemřelo na začátku března v pečovatelském domě na nový koronavirus asi 40 seniorů. Zařízení Life Care Center v Kirklandu pochybilo podle vládní agentury zaštiťující mimo jiné služby pro seniory hned v několika směrech. Neoznámilo propuknutí respirační nákazy v zákonné lhůtě dvou týdnů tamním úřadům a obyvatelům zařízení neposkytlo adekvátní péči – včetně přítomnosti lékaře.

Pečovatelský dům čelí podle deníku The Washington Post pokutě ve výši 611 tisíc dolarů (v přepočtu více než 15 milonů korun). A pokud všechny problémy Life Care Center nevyřeší, přijde i o dotace.

Anonymní tip

Z příběhů jednotlivých pečovatelských domů, které probublávají na povrch, mrazí. Podle NYT na začátku týdne přijela policie do zařízení v Andoveru v New Jersey poté, co dostala anonymní tip, který upozorňoval na mrtvé tělo v kůlně patřící k domu. Když policisté do pečovatelského domu dorazili, mrtvola už sice v boudě nebyla – zato našli 17 těl v márnici, která je určená nanejvýš pro čtyři mrtvé.

„Policisté byli zdrceni množstvím mrtvých těl,“ řekl šéf andoverských policistů Eric Danielson. V zařízení, kde našli mrtvá těla, celkem v poslední době zemřelo podle The New York Times 68 lidí včetně dvou pečovatelek. Šestadvacet z nich bylo pozitivně testovaných na covid-19, u zbylých obětí není příčina úmrtí známa.

Nový koronavirus se už v pečovatelském a rehabilitačním centru, které má dvě budovy a 700 lůžek, rozšířil. Ve středu tam bylo podle místních zdravotnických úřadů 76 lidí pozitivně testovaných na covid-19. Mezi nimi jednačtyřicet pracovníků včetně správce zařízení. „Problém, který se na tyto pečovatelské domy váže, je, že pokud se virus jednou rozšíří, bude to jako lesní požár. A bude těžké ho uhasit,“ řekl k situaci člen Sněmovny reprezentantů za pátý volební obvod v New Jersey Josh Gottheimer.

Většina vedení v karanténě

Koronavirová krize zasáhla těžce i pečovatelský dům v newyorském Queensu. Podle dcery jedné z obyvatelek zařízení Berny Leeové ale ohledně nákazy vedení ještě na začátku dubna mlžilo. Právě na počátku měsíce dostala Leeová zprávu, že má její matka horečku, ale nejde o nic vážného – žádné koronavirové případy v domě neevidují. Leeová se ale začala pídit přímo u pečovatelů. A dostalo se jí úplně jiných informací.

„Jeden z pracovníků mi řekl: Holka, můžu ti říct, že je to tu šílené. Dnes umřelo šest lidí,“ prozradila Leeová The New York Times. Žena potom zamířila přímo do pečovatelského domu a snažila se zjistit víc. Od zaměstnanců se dozvěděla, že je většina vedení v karanténě a zemřelo už mnoho lidí.

Na fotografii Berna Leeová se svou matkou.

Není ale jisté, kolik obětí si covid-19 v pečovatelském domě Sapphire v Queens vyžádal. Tamní správce ve středu mluvil o 29 mrtvých, podle newyorského demokratického politika Rona Kima ale toto číslo nesedí. Zaměstnanci zařízení mu totiž řekli o jiných počtech. „Všichni se mi snažili sdělit, že zemřelo mnohem víc lidí než těch řečených 29,“ uvedl pro NYT Kim. Podle zjištění newyorského listu, který s pracovníky Sapphire mluvil, je mrtvých spíš okolo 60.

Koronavirová krize v pečovatelských domech má hluboké kořeny – zařízení trpí nedostatkem personálu, nemá ani dostatek ochranných pomůcek a testů na covid-19. A konkrétně ve státě New York není ani žádné nařízení, které by určilo nejnižší povinný počet pečovatelů v jednotlivých domech. O jejich rizikové obyvatele se proto starají přepracovaní zaměstnanci, kteří ani nemají prostor si vyměnit jednorázový plášť nebo roušku.

Reklama

Doporučované