Hlavní obsah

Křižovatku na silnici do Prahy přestaví firma dřív. A dostane za to 26 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Takto bude křižovatka vypadat po přestavbě.

Reklama

Křižovatka Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce do Prahy bude opravena o více než sedm měsíců dříve. Vyplývá to z dodatku smlouvy, který podepsalo Ředitelství silnic a dálnic se zhotovitelem.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic zhotoviteli v případě splnění termínu zaplatí více než 26 milionů korun. Na svém twitterovém účtu o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Oprava by měla skončit v prosinci příštího roku.

S původně uvažovanou délkou opravy opakovaně vyjadřoval nevoli krajský úřad. „S navrženou uzavírkou v délce 2,4 roku na křižovatce Rádelský mlýn zásadně nesouhlasíme,“ uvedl například hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Navržená délka úplné uzavírky křižovatky směrem na Jablonec ze strany investora a projektantů je 854 pracovních dnů. Je to pro mě nepředstavitelné a nepřijatelné. Dopravní situace a cestování do druhého největšího města v Libereckém kraji bude mimořádně komplikovaná a řidiči budou uzavírku a omezení objíždět všemi možnými i nemožnými trasami. S návrhem délky uzavírky proto jako kraj zásadně nesouhlasíme a požadujeme, aby všechny práce probíhaly v režimu 7/16, tedy sedm dní v týdnu a šestnáct hodin každý den. Každý ušetřený den a týden bude mimořádně užitečný.“

Podívejte se na videovizualizaci, která představuje proměnu křižovatky:

Jak nyní uvedl Radek Mátl, přestavba by tedy nakonec měla být o sedm měsíců urychlena.

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je rušné křížení součástí mezinárodní silnice E442. Podle posledního sčítání projede po silnici I/35 v tomto místě denně přes 33 000 aut a po silnici I/65 více než 12 350 automobilů za den. Rekonstrukci křižovatka nutně potřebuje. „Od roku 2012 se tam stalo 151 nehod, při každé třetí byl někdo zraněn. Smrtelná nehoda tam nebyla, v posledních letech ale nehod přibývá,“ řekl již dříve vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Podívejte se, jak bude vypadat přestavěná křižovatka:

+3

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. „Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp. Kvůli stavbě je omezený provoz i na Liberec, doprava je svedena ze čtyř pruhů do dvou.

Reklama

Doporučované