Hlavní obsah

Krizový plán selhává, ukázal falešný havajský poplach. Lidé nevěděli, kam se před raketou schovat

Krizový plán na Havaji selhal.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Havajská vláda nezvládla krizový plán falešného poplachu ohrožení balistickými raketami. Lidé nedostali informace, kam se mají schovat a co mají dělat. Falešný poplach omylem odeslal zaměstnanec ministerstva obrany 13. ledna.

Článek

Raketový poplach, který v lednu vylekal Havaj, ukázal, že krizové scénáře nefungují. Preventivní veřejná kampaň, jež probíhala v minulých měsících, nebyla účinná. Ministerstvo obrany, pod které spadá havajský úřad pro řešení krizových situací, nyní zveřejnilo vyšetřovací zprávu o celém incidentu.

Ve varovné SMS zprávě, která vylekala miliony lidí, stálo: „Okamžitá hrozba útoku balistické střely na Havaji. Urychleně hledejte úkryt. Toto není cvičení.“ SMS zpráva přišla nejen obyvatelům Havaje, ale i turistům.

Guvernér David Ige pověřil brigádního generála Kennetha Haru, aby přezkoumal veškeré činnosti krizového úřadu. Ve vyšetřovací zprávě bylo uvedeno, že veřejnost nedostala přímé pokyny, co má dělat. Podle generála Hary nebyly krizové plány dostatečně propracované. V instrukcích nebyly jasné podrobnosti o úkrytech, koordinaci s místními úřady a neobsahovaly protokol, který má rozhodovat o tom, kdo má dále civilní obyvatelstvo informovat.

Zaměstnanec úřadu pro řešení krizových situací mylně poslal varování na mobily obyvatel a do médií 13. ledna. Podle Federální komunikační komise (FCC), jež incident vyšetřuje, došlo k pochybení při střídání směny během cvičného poplachu, o němž pracovník, který právě přišel do práce, nevěděl. Myslel si proto, že čelí skutečné hrozbě.

Zaměstnanec byl po incidentu propuštěn. Úředníci uvedli, že tento pracovník, jenž ve funkci působil 11 let, již dříve uvěřil dvěma jiným cvičným poplachům. Šlo o tréninkové poplachy tsunami a požáru, o kterých si myslel, že jsou skutečné. Jeho nadřízení ho upozornili na pochybení, ale přesto ho celou dekádu drželi na pozici, která měla být personálně obměňována každý rok. Bývalý pracovník uvedl, že si nebyl vědom svých pracovních problémů. Zaměstnanec mluvil s novináři v anonymitě, protože obdržel výhrůžky smrtí. Řekl, že je zdrcen kvůli panice, kterou vyvolal, ale že v ten moment si byl na sto procent jistý, že se jedná o skutečnou hrozbu.

Úřadu trvalo 38 minut, než poslal lidem další zprávu, ve které stálo, že poplach byl falešný. Prodlení bylo způsobené především tím, že neexistovala žádná předpřipravená zpráva pro podobné události.

Několik hodin po falešném varování změnili úředníci postupy a nařídili, aby v dalších případech za odeslání varovné zprávy odpovídaly dvě osoby.

Ve vyšetřovací zprávě se doporučuje pozastavit preventivní kampaň pro útok balistické rakety, s výjimkou testování sirén, dokud nebude vyhotovený nový krizový plán s přesnějšími informacemi pro obyvatele. Ti by měli vědět, kam mají jít a co dělat. Zpráva také doporučuje zkontrolovat funkčnost úkrytů, protože po skončení studené války přestaly být tyto objekty financovány a udržovány, či proškolení manažerů, kteří nedodrželi předpisy týkající se dostatečné způsobilosti pracovníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované