Hlavní obsah

Krkonoše se vylidňují, mladí nemají kde bydlet. Pec pod Sněžkou mají zachránit obecní byty

Z Krkonoš odcházejí mladí lidé. Nemohou tam totiž sehnat bydlení. Většina nových bytů i starších chalup slouží ke krátkodobým pronájmům. Pec pod Sněžkou proto nyní plánuje výstavbu 20 obecních bytů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Celá jedna generace horalů odešla v minulých letech z Pece pod Sněžkou. V minulosti nebyla na horách práce, nyní v oblíbených lyžařských a turistických střediscích chybí dostupné bydlení. Nové byty, které v obcích rostou, totiž slouží ke krátkodobým pronájmům a bydlení v nich je pro místní nedosažitelné. Horská obec, jež v několika posledních letech zažívá velký turistický boom, proto začala hledat řešení, jak zde mladé horaly udržet. Tím řešením má být dvacítka bytů, které obec za nekomerční cenu nabídne místním, a to především mladým lidem a rodinám.

Článek

Pec pod Sněžkou spolu s vedlejší Velkou Úpou má zhruba 600 stálých obyvatel, v posledních letech jich však desítky odešly za prací i dostupnějším bydlením. „Odcházejí především do Prahy,” říká starosta Pece Alan Tomášek (ODS, SNK Sněžka), který nyní přišel s nápadem, jak odliv mladých z horského střediska zastavit. Celý problém má podle něj dvě roviny. Tou první byla v minulosti práce, která byla na horách jen v zimní sezoně, a řada lidí se v průběhu celého roku nemohla uživit. „To už se postupně ustálilo. Díky nové výstavbě tady vznikla řada pracovních míst v obchodech, servisech, ubytovacích zařízeních, která fungují celoročně. V posledních dvou třech letech nemáme s návštěvností po celý rok problémy. Teď však musíme vyřešit bytový problém lidí, již tady žijí a pracují,” vysvětluje Tomášek.

Mezi ty šťastné, kterým se podařilo sehnat si pronájem za slušnou cenu, patří třeba pětadvacetiletý Jakub Hanzlíček, jenž se v Peci pod Sněžkou narodil a vyrostl tam. Když se chtěl osamostatnit od rodičů, našel si podnájem u známého. Jeho spolužáci a přátelé však takové štěstí neměli. „Já jsem to schytal dobře. Moji známí jsou ale víceméně stále u rodičů nebo se stěhují do Hradce Králové či Prahy. Nic pro ně tady zatím není, bohužel. I ze studií je těžké se sem vrátit, pokud nemáte vlastní chalupu nebo vaši rodiče barák. Je to dost těžké,” říká Hanzlíček. A podobné problémy řeší i další redakcí oslovení lidé, kteří by v Peci pod Sněžkou rádi zakotvili, ale nemají kde. „S manželkou jsme se přestěhovali z Prahy už před 30 lety. Tady jsme však nic nesehnali, bydlíme proto ve Svobodě nad Úpou a sem za prací dojíždíme,” popisuje prodavač jednoho z peckých sportovních obchodů.

A s tím by právě měly pomoct nové byty, na které dosáhnou jen ti, kteří splní podmínky. „V tuto chvíli jsme v radničním zpravodaji zveřejnili dotazník, abychom zjistili, kdo by o nový byt měl zájem. Budeme nabízet bytů dvacet,” uvádí starosta Pece pod Sněžkou. Kromě lidí, již mají v Peci trvalé bydliště, by na ně v druhé vlně mohli dosáhnout i ti, kteří ve městě dlouhodobě pracují a mají tak k němu sociální a ekonomické vazby.

Dvanáct bytů bude k dispozici ve čtyřech bytových domech, jež bude radnice stavět na okraji Velké Úpy, dalších osm bude součástí soukromého developerského projektu Vlčice, který vyroste vedle penzionu Čertice na příjezdu do Pece pod Sněžkou. Soukromník se s městem dohodl, že tyto byty přenechá místním lidem za netržní ceny.

Nové „městské” byty nebudou nájemní, zájemci si je od města odkoupí jako hotovou stavbu a dovybaví si je dle svého přání a vkusu.

Reklama

Doporučované