Hlavní obsah

Krnáčová na odchodu naštvala ANO. Kolegové ji chtějí řešit

Adriana Krnáčová skončila a napsala o tom dopis.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Primátorka oznámila konec v politice a pak napsala dopis všem pražským zastupitelům za hnutí ANO.

Článek

V den, kdy přes média oznámila svůj konec v politice, odeslala pražská primátorka Adriana Krnáčová ještě dopis svým zastupitelům z hnutí ANO.

Popisuje, co se jí nelíbilo, některé pražské politiky kritizuje.

„Především jsem si musela odpovědět na základní otázku, zda opravdu chci i nadále nést odpovědnost za práci těch, které jsem si nevybrala a s nimiž se nemůžu ztotožnit,“ píše Krnáčová, aniž by konkrétně jmenovala.

V dalších pasážích popisuje, proč se nakonec rozhodla skončit a už neusilovat o zvolení, i když ještě před několika týdny novinářům potvrdila, že v čele radnice končit nechce.

Video: Jak řekla před měsícem „ANO, budu pokračovat”

Budu pokračovat, řekla Adriana Krnáčová v rozhovoru pro Seznam 27. 2. 2018.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Dopis na rozloučenou a na vysvětlenou však spolustraníky z hnutí ANO naštval.

S největší pravděpodobností proto, že Krnáčová některé kolegy z magistrátu kritizuje. „Nemám ráda lidi, kteří tvrdí, že pracují, přitom se jenom bez názoru vezou, a to bez jakéhokoli výsledku. Těch je v politice, zejména té pražské, hodně,” uvádí Krnáčová.

Někteří zastupitelé se už ozvali předsedovi klubu zastupitelů ANO Michalu Haškovi.

„V pondělí budeme tento dopis řešit na našem zasedání. Více k tomu teď říct nemohu,“ uvedl Hašek.

„Že jsou v pražské politici lidé, kteří nechtějí pracovat, to je prostě pravda, ale proč se to dotklo některých kolegů, to opravdu nechápu,“ reagovala Krnáčová na to, že zastupitelé z ANO chtějí její dopis šetřit.

„Na nikoho konkrétního jsem to neadresovala, tak mi to přijde malinko absurdní. To je přesně jeden z důvodů, které mě k tomu rozhodnutí vedly,“ dodala.

Primátorka také píše, že v politice končí i proto, že v práci nemohla pokračovat s takovým zápalem jako nyní. „Svůj mandát míním dokončit, protože jsem zvyklá věci dotahovat,“ uvedla.

V dopise Adriana Krnáčová uvádí, že o odchodu z politiky přemýšlela několik měsíců. Lidé z jejího okolí tuto informaci doplňují, že se definitivně rozhodla zhruba před třemi týdny.

Bylo to poté, co v novinovém rozhovoru odmítla, že by Praha měla vážné problémy s dopravou, a o obyvatelích hlavního města řekla, že jsou „zpovykaní Pražáci”.

Politici z pražské koalice líčí důvod odchodu ještě jinak. Souvisí sice s výrokem o zpovykaných Pražanech, ale tak, že kvůli němu Krnáčová přišla o důvěru předsedy ANO Andreje Babiše.

Předseda zastupitelů ANO Hašek se k odchodu primátorky odmítl vyjádřit a ani ti, kteří se přihlásili do primárek hnutí na post lídra do pražských voleb, nejsou příliš sdílní.

Radní Libor Hadrava nebo náměstkyně Eva Kislingerová uvádí, že se o rozhodnutí Krnáčové dozvěděli až z novin. „Překvapen byl podle mého soudu asi každý,“ řekla Kislingerová.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská, která kandidovala za Trojkoalici, uvedla, že Krnáčovou oslabilo to, že nechtěla být političkou.

„Tedy člověkem, který hledá řešení v dialogu, nikoli formou rozkazů. Politiku totiž nelze zaměňovat za řízení firmy,“ prohlásila.

Na závěr dopisu kolegům Krnáčová napsala, že na pozici lídra hnutí ANO pro podzimní volby podporuje poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera.

Reklama

Doporučované