Hlavní obsah

Krnov zmírnil podmínky pro zájemce o plochy v zóně Červený dvůr

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krnovská radnice zmírnila podmínky, které musí splnit zájemci o volné plochy v průmyslové zóně Červený dvůr, respektive u její druhé etapy, kterou spolufinancoval stát. Sníží se počet lidí, kteří zde musí najít práci.

Článek

V areálu o rozloze přes 75 tisíc metrů čtverečních zatím staví jedna společnost. „Druhá etapa průmyslové zóny vznikla za přispění státu, který finančně podpořil vybudování technické a dopravní infrastruktury za 63 milionů korun. Mezi podmínkami dotace, stanovenými v roce 2012, mimo jiné bylo, že v zóně musí najít práci 340 osob a výše nově příchozích investic má být minimálně 340 milionů korun,“ řekla mluvčí Krnova Dita Círová a dodala, že tyto podmínky mají být splněny do konce roku 2023.

Právě předpokládaný počet nových pracovních míst ale město vnímalo jako problematický. Obrátilo se na ministerstvo průmyslu a komisi, která se stavbou zabývala, s žádostí o snížení tohoto ukazatele. „Na trhu nemusí investoři najít dostatek vhodných pracovních sil a také dochází k automatizaci a robotizaci výroby,“ uvedla Círová.

S požadavkem město uspělo. „Ministerstvo nyní naší žádosti vyhovělo a změnilo rozhodnutí o poskytnutí dotace. Indikátor počtu pracovních míst byl snížen z 340 na 200 a datum dosažení všech indikátorů byl posunut na 31. prosince 2027,“ řekl starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti). Podle něj tak krnovská zóna bude pro investory atraktivnější. „Zároveň máme více času pro obsazení zóny,“ doplnil.

Na pozemcích druhé etapy krnovské průmyslové zóny Červený dvůr začal už před časem stavět první investor. Potravinářská společnost DM Hermes chce do areálu za 108 milionů korun přesunout výrobu do konce letošního roku. Práci v novém podniku najde až 70 lidí. Další plochy město ještě nabízí k prodeji. Cena pozemku je minimálně 325 korun za metr čtvereční.

Průmyslová zóna Červený dvůr vznikla na dvě etapy. V první etapě měla rozlohu 25 hektarů a je plně obsazená. Sídlí v ní pět firem, které zaměstnávají na 600 lidí.

Reklama

Doporučované