Hlavní obsah

Krocan, koláč a hlavně fotbal. Američané slaví díkůvzdání s NFL

Krocan a fotbal, tak slaví Amerika Den díkůvzdání.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Oslava Dne díkůvzdání probíhá v rodinném kruhu. K svátku tradičně patří konzumace krocana a sledování tří zápasů amerického fotbalu.

Článek

Tradice zápasů amerického fotbalu na Den díkůvzdání vznikla již v roce 1876 mezi univerzitními týmy Princetonu a Yale. Ve „velkém“ fotbale se v roce 1890 střetl tým Michiganu s Chicagem. A tento nápad se ujal.

Detroit Lions nastupují na díkůvzdání pravidelně. Stejně jako Dallas Cowboys. Namísto jedné čtvrteční předehrávky, na kterou jsou fanoušci NFL zvyklí každý týden, se v Den díkůvzdání hrají hned tři utkání. Začínají po poledni a pokračují až do večera.

Nic by na tom neměla změnit ani klesající popularita NFL vzhledem k nedávné aféře okolo klečení hráčů během zpěvu státní hymny hrané před zápasy. Tento tichý protest proti policejní brutalitě a často nepřiměřeným zásahům ozbrojených složek označil prezident Donald Trump za pouhé nerespektování amerických státních symbolů a lize doporučil, aby klečící hráče suspendovala. Řada fotbalových fanoušků se na sociálních sítích distancuje od NFL, k oslavám díkůvzdání však fotbal patří a sledovat by se měl ve většině amerických domácností.

Rozhovor s komentátorem zápasů NFL Jindřichem Rajchlem.Video: Oliver Sálus

Během díkůvzdání se v Americe zkonzumuje téměř 50 milionů krocanů. Podle tradice od roku 1989 prezident Spojených států každoročně vybere jednoho krocana, kterému udělí milost. K tradičním pochutinám patří i brusinková omáčka a dýňový či jablečný koláč.

Reklama

Doporučované