Hlavní obsah

Krocení „zlého“ Faltýnka, jeho lidé končí v Praze i dozorčích radách

Foto: hnutí ANO

Po šesti letech se zdá, že Faltýnek „vyrostl“ výš, než už je Babišovi milé. A mnoho dílčích rozhodnutí a kroků zakladatele ANO z posledních měsíců naznačuje jediný cíl - aby druhý nejmocnější muž hnutí zůstal skutečně „jen“ dvojkou.

Reklama

Dlouhé roky ponechával Andrej Babiš svému prvnímu místopředsedovi Jaroslavu Faltýnkovi značný vliv. V posledních týdnech začínají „jeho lidé“ mizet z kandidátek i dozorčích orgánů státních firem a Faltýnkova sféra moci se začíná zmenšovat.

Článek

Už patnáct let spoléhá Andrej Babiš na schopnosti a loajalitu své pravé ruky, dřívějšího vrcholného manažera Agrofertu a dnes prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten mu nejprve pomáhal vybudovat zemědělský gigant a od roku 2012 i novou politickou stranu.

Po šesti letech se ale zdá, že Faltýnek „vyrostl“ výš, než už je Babišovi milé. A mnoho dílčích rozhodnutí a kroků zakladatele ANO z posledních měsíců naznačuje jediný cíl - aby druhý nejmocnější muž hnutí zůstal skutečně „jen“ dvojkou.

„Strana jsem já,“ ujistil před dvěma lety Babiš reportéra prestižního britského listu Financial Times. A ujistit se o tom teď má podle všeho i první místopředseda strany a šéf poslanců ANO Faltýnek.

Faltýnkovy dráhy i koleje

Prvním náznakem toho, že si Andrej Babiš hodlá vzít zpět některá Faltýnkova „léna“, která mu sám dříve svěřil pod kontrolu, byl vývoj na resortu dopravy. Dlouholetým výsostným územím Jaroslava Faltýnka totiž byly dráhy. Prostřednictvím na sebe navázaných lidí v dozorčích a správních radách měl zásadní vliv jak v Českých drahách, tak v orgánech Správy železniční dopravní cesty.

Tím nejdůležitějším byl poslanec Milan Feranec, kterého Faltýnek prosadil do čela dozorčí rady národního kolejového přepravce. Faltýnkova spojence z prostějovské buňky ANO ale před dvěma týdny spolu s dalšími čtyřmi členy rady odvolal staronový ministr dopravy Dan Ťok.

Ten přitom v novém kabinetu premiéra Babiše být původně neměl. Na jeho post už měl Faltýnek nachystaných několik „kádrů“, mluvilo se o jemu spřízněném šéfovi stavební společnosti Hochtief Tomáši Korandovi či náměstku SŽDC Tomáši Drmolovi.

„V nové vládě už nebudu. Hnutí ANO říká, že potřebuje silnou koalici. ČSSD říká, že mě tam nechtějí,“ odmítal své další angažmá ve vznikajícím kabinetu ještě v půli května Ťok v rozhovoru pro Hospodářské noviny. A že s ním nepočítá, připustil i Babiš.

Jenže o tři týdny později premiér veřejně potvrzuje, že Ťok v kabinetu zůstává a hlavně - že má nadále jeho podporu. Nově nabytou důvěru Ťok záhy proměnil právě v sebevědomém zásahu do složení dozorčí rady drah.

Sám Feranec odmítá, že by za jeho koncem byly vnitrostranické mocenské půtky mezi prvním a druhým mužem hnutí. „Je úplně normální, že se dozorčí orgány obměňují. Já jsem byl stokrát zvolen a stokrát odvolán, v životě manažera je to přirozené. Ve státních firmách se tomu přikládá větší význam a hledá se v tom politika, ale já bych ji tam nehledal,“ odpověděl na dotaz redakce s tím, že sám považuje svou misi v čele dozorčí rady Českých drah za úspěšně splněnou. „Šel jsem tam, abych tu firmu stabilizoval ekonomicky. A to se, myslím, povedlo,“ dodal s tím, že očekává i konec angažmá ve správě silnic, kde dosud působí ve správní radě.

Políčky v Praze

Další sférou, kterou Babiš svěřil Faltýnkově supervizi, byla Praha. Svého prvního místopředsedu neformálně pověřil, aby dohlížel na dění a rozhodování magistrátu vedeného do značné míry neřiditelnou primátorkou Adrianou Krnáčovou.

I v Praze se ale nyní projevují Babišovy snahy zmenšit dosavadní Faltýnkův vliv. Jen pár týdnů před termínem, do kterého musí strany hotovou kandidátku zaregistrovat na Ministerstvu vnitra, využil svého práva předsedy strany a změnil část pražské listiny. Kromě toho, že sesadil původního lídra, poslance Patrika Nachera, nechal z kandidátky vyškrtnout i dva klíčové Faltýnkovy lidi na magistrátu: radního pro majetek Karla Grabeina Procházku a šéfa zastupitelského klubu Michala Haška.

Jiný nepřímý, ale zcela srozumitelný políček Babiš Faltýnkovi uštědřil na jednom z červnových jednání poslaneckého klubu. „Babiš se tam rozčiloval nad tím, že pražští politici hnutí berou nemalé peníze a odměny za své působení v dozorčích radách. Přitom právě boj proti politickým trafikám byl hlavním mottem, se kterým šlo ANO před čtyřmi lety v Praze do voleb,“ popsal redakci jeden z poslanců ANO. Po podzimních volbách si proto podle nového Babišova nařízení musejí nově zvolení starostové z řad poslanců vybrat; buď mandát v čele obce (a je jedno, jak velké), nebo křeslo v Poslanecké sněmovně.

Naopak šanci ucházet se o zastupitelský mandát alespoň v městské části Praha 10 má znovu Radmila Kleslová. Dřívější zákulisní vlivná hráčka hnutí doplatila na své pochybné úvazky v městských dozorčích radách. Faltýnek před třemi lety, když skandál vrcholil, dostal od Babiše za úkol situaci v Praze urovnat. Což se stalo a Kleslová přišla nejen o lukrativní „trafiky“, ale i o politické posty. To, že se nyní mohla vrátit na kandidátku hnutí v domovské městské části, je pro Faltýnka dalším jasným vzkazem o tom, kam se přízeň zakladatele hnutí přesunula.

Na to, jak sám vidí svou stávající pozici v hnutí ANO a jak vnímá konec svých spojenců, se redakce pokoušela Jaroslava Faltýnka zeptat. Telefon ale nezvedal a na zaslanou SMS nereagoval.

Reklama

Doporučované