Hlavní obsah
Online

Krok od nové vlády: ANO a ČSSD se dohodly na programovém prohlášení jejich vlády

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vyjednavači hnutí ANO a ČSSD se sešli kvůli jednání o konečném znění návrhu programového prohlášení možné menšinové vlády.

Článek

Po pondělním jednání předsedů hnutí ANO a ČSSD nad smlouvou případné nové vládní koalice se ve středu podle plánu scházejí vyjednavači ANO a sociálních demokratů. Jednat se bude hlavně o konečném znění návrhu programového prohlášení možné menšinové vlády.

Lídři stran Jan Hamáček a Andrej Babiš v pondělí řekli, že do konce týdne by rozhovory měly být uzavřeny. Jak uvedl Babiš, „v pátek bude hotovo“.

Podrobnosti o podmínkách spolupráce, které stanovila ČSSD, Babiš neuvedl, řekl, že nyní je hlavní část práce na Hamáčkovi - musí přesvědčit členskou základnu, aby v referendu schválila, co s šéfem hnutí ANO domluvil.

Do konce června chce premiér v demisi Andrej Babiš požádat o důvěru ve Sněmovně.

  • S ministry ČSSD by měl odstoupit také premiér

    Podle Jana Hamáčka se na jednání vyřešily všechny záležitosti ohledně pojistek, které sociální demokraté v koaliční smlouvě chtěli mít. ČSSD mimo jiné požadovala, aby v případě demise všech ministrů sociální demokracie odstoupil také premiér. Podle Hamáčka podmínku smlouva obsahuje.

  • Jak rozhodnou sociální demokraté v referendu?

    Podle mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičové se vyjednávací týmy shodly i na novele zákona o karenční době, měla by začít platit od 1. 7. 2019.

    Konkrétní výsledky jednání ale sdělit odmítla, mlčenlivost je zachovávána kvůli ČSSD. Sociální demokraté chtějí v následujících dnech vše předložit širšímu vedení a také nechat o vstupu do koalice s hnutím ANO hlasovat straníky. Referendum bude korespondenční, rozhodnutí tedy bude známé zhruba za tři týdny.

  • O ministerstvech stále není zcela jasno

    Sociální demokraté a ANO podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce zatím nemají jasno, jak si rozdělí jednotlivá ministerstva. ČSSD podle dosavadních dohod měla obsadit ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury, zahraničí a také Ministerstvo vnitra, o které se vedly největší spory. Hnutí ANO podle Brabce ale zatím neobdrželo oficiální informace o kandidátech sociální demokracie. 

  • Na pražské demonstraci promluvilo několik řečníků

    „Pan Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení,“ řekla zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci zorganizovala.

  • Na Václavském náměstí v Praze protestují stovky lidí

    Okolo 400 lidí se sešlo na Václavském náměstí v Praze. Protestují proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi – mimo jiné i proti jeho plánu, že vládu hnutí ANO s ČSSD mají tolerovat komunisté.

  • ANO a ČSSD domlouvají program příští vlády

    Začalo jednání týmů ANO a ČSSD, výsledkem má být definitivní podoba vládního programu.

Reklama

Hlavní zprávy