Hlavní obsah

„Jsme krok od rebelie.“ Obchodníci chystali otevření, vláda jim ho zatrhla

Foto: Shutterstock.com

Naděje a zklamání. Obchodníci se dozvěděli, že v pondělí neotevřou, někteří jsou na dně. Ilustrační snímek.

Reklama

Obchodníci kritizují nečitelnou vládní rétoriku „otevřeme/neotevřeme“. Nervozita sílí a někteří už nemají daleko od rebelie, zatím se však podle zástupce Retailové asociace Václava Hrbka drží.

Článek

Obchody s hračkami, elektronikou, módou nebo knihami se od pondělka neotevřou. Opakuje se scénář z minulého týdne, kdy politici v podnikatelích živili naděje na otevření do poslední chvíle. A opět přichází zklamání.

„Vnímáme to velmi negativně, nedá se podnikat, když nevíme, jestli druhý den otevřeme. V Rakousku to dali vědět tři týdny dopředu,“ líčí své pocity redakci SZ Byznys majitel výrobce outdoorové módy Alpine Pro Václav Hrbek. Podle něj už někteří obchodníci nemají daleko k rebelii po vzoru nespokojených restauratérů.

„Nervozita je velká. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy a my k tomu nemáme daleko. V Retailové asociaci však nechceme být radikální, doufáme, že se k tomu vláda postaví čelem a nenechá nás ve štychu,“ dodal Hrbek.

Co s módou za desítky milionů?

Zhoršování ekonomické situace vidí i na svém podniku s 30 vlastními prodejnami módy v tuzemsku. Móda je jedním z nejvíce poškozených sektorů, Alpine Pro navíc dodává do desítek partnerských obchodů. „Máme obrovské problémy. Vůbec netušíme, co budeme dělat s letošními zimními kolekcemi v hodnotě desítek milionů korun. Venku je 15 stupňů, neprodáme nic,“ uvedl s tím, že problémy vůbec neřeší pětistovka na zaměstnance ani peníze na nájem, které jen přepošle obchodním centrům.

Jako vtíravé déjà vu zpráva o neotevření obchodů působí i na ředitele Electroworldu Romana Kocourka. „Připomíná mi to trilogii Slunce, seno. Vezmete se, nevezmete se, vezmete se… Jsem zoufalý, myslím, že většina retailerů,“ vyjádřil se. Kdyby bylo na něm, nechal by obchody otevřené za dodržování přísných bezpečnostních pravidel. „V čem je nakupování elektroniky a dalšího zboží horší než cesta přeplněnou tramvají nebo nákup potravin v obchodním řetězci?“ ptá se.

Podle něj by se měly řešit jednoznačné kompenzace. „Chodí mi dopisy od pronajímatelů s návrhy žalob, vyhrožují úroky z prodlení. Kompenzace státu mi nezajistí přežití,“ dodal. Těžké je podle něj už samotné vysvětlování 700 zaměstnancům, že se mají připravit na několik variant otevření.

Uzavřená zůstanou od pondělí i knihkupectví. „Je to zklamání. Knihkupci investovali další energii a peníze do otevření. Na druhou stranu jako zodpovědní podnikatelé vnímáme, že situace pro otevření byla nejhorší za několik týdnů a výsledek vlády nás nepřekvapil,“ reagoval šéf Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Podle něj i dalších podniků je potřeba lépe nastavit systém kompenzací tak, aby podnikatelé přežili tuto dobu. Dílčím úspěchem je stažení návrhu jednotných kompenzací na počet zaměstnanců z vlády. Momentálně se hledá nové řešení.

„Uvítali bychom otevření za výrazně přísnějších podmínek. V knihkupectví totiž není velký nápor lidí. Ale v tuto chvíli samozřejmě respektujeme rozhodnutí vlády,“ dodal Vopěnka.

Nové respirátory. Narychlo a draze

Řada obchodů se na otevření reálně připravovala, což je stojí další peníze. Částečně o ně mohou přijít. Prodejce koupelen a kuchyní SIKO s desítkami prodejen v České republice v úterý začal ve velkém a za draho nakupovat na internetu respirátory, aby nahradil nedostatečných 50 tisíc naskladněných roušek a od pondělka mohl začít normálně fungovat.

„Já rozumím tomu, že otevřít nejde, pro obchod by to bylo dobře, pro společnost špatně,“ vyhodnotil situaci šéf SIKO Tomáš Vala. Rodinné firmě s padesáti prodejnami v Česku a na Slovensku pomohl rychlý přechod k digitalizaci v posledních letech.

Mnohem hůř se se situací perou menší obchodníci a řetězce, potvrzuje šéfka OC Galerie Butovice Michaela Šlégrová. „Všichni budou respektovat vládní nařízení. Otevřít navzdory zákazům nikdo nechce. Ale většina nájemníků se dostává do horší situace a chtěli by otevřít,“ popsala.

Obchodní centrum by rádo otevřelo i za cenu toho, že by byla pravidla výrazně přísnější. Bylo by ochotné zákazníkům důrazně doporučovat nošení respirátorů FFP2, případně by podpořilo rozdávání respirátorů zdarma k nákupům. Kývlo by dokonce i na podmínku vstupu do obchodů jen s negativním testem.

Zhoršování situace je podle Šlégrové vidět i v horší platební morálce některých nájemců. „Se spoustou nájemců řešíme splátkové kalendáře, protože mají dlužné částky,“ řekla. O tom, že jim docházejí peníze, vypovídá i jeden detail. Zatímco firmy žádaly obchodní centra o čestné prohlášení kvůli podpoře v programu COVID I až na poslední chvíli, v trojce už na razítko naléhají v prvních dnech.

V obchodním centru jsou na tom prý nejhůř nájemci foodcourtové části, tedy restaurace s rychlým občerstvením. Dopadl na ně odliv lidí z kanceláří domů. Problémy pociťují i služby, sauna nebo fitcentrum a v závěsu jsou prodejci módy.

„Hůř na tom jsou nájemci s jednou nebo dvěma provozovnami. V poslední době však už rezervy docházejí i větším sítím, které se nám ozývají,“ dodala šéfka nákupního centra.

Reklama

Doporučované