Hlavní obsah

Kromě Babiše odhalily Pandora Papers penězovod vedoucí přes Česko

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

Reklama

Český premiér patří k největším „rybám“, které uvízly v síti mezinárodní investigace. Ve střední Evropě se Pandora Papers netýkají žádného tak vysoce postaveného politika, přesto se nevyhýbají ani státům jako Polsko či Slovensko.

Článek

Na rozkrývání systému daňových úniků či praní špinavých peněz se v Polsku podílel liberální deník Gazeta Wyborcza. V neděli večer noviny popsaly případ polského podnikatele Rafała Brzosky, který podle žebříčku časopisu Forbes patří k deseti nejbohatším Polákům. Známý tvůrce systému „balíkomatů“, tedy samoobslužné úschovny poštovních zásilek, měl podle GW využívat společnosti na Kypru k „daňové optimalizaci“.

Podle novin zřejmě nešlo o nelegální postup, ale „pouhý“ nemorální postup. Brzoska nařčení odmítl a opakuje, že platí daně v Polsku. Firmy na Kypru mu měly údajně pomoci v expanzi podnikání do Ruska. „Bohužel místo toho, abych se soustředil na rozvoj byznysu, zviditelňoval polskou vlajku na mapě Evropy, dokazoval, že Polák dokáže být i někým jiným než námezdní silou v EU, ale může tam i vytvářet pracovní místa, musím svůj čas trávit popíráním nepochopitelného a tajného útoku,“ napsal mimo jiné podnikatel.

Navzdory „polským stopám“ zůstává pro polská média největším soustem případ českého premiéra. Ten dávají do souvislosti zejména s českými parlamentními volbami. Některé články ale zmiňují i vyjednávání mezi Prahou a Varšavou ohledně sporu o polský důl Turów. O možném vlivu aféry na české volby píše například portál Biznesalert v článku „Aféra českého premiéra po fiasku rozhovorů z Polskem o Turówě. Je Varšava připravená na soud?“.

Schéma oblíbené mezi teroristy a pašeráky

Komentátor slovenského deníku SME Peter Schutz v pondělí napsal, že schéma, které měl český premiér pro „odklonění“ peněz použít, „je jedno z nejoblíbenějších mezi teroristy, pašeráky drog a zbraní a také zkorumpovanými politiky“.

Kauza Pandora Papers se týká i několika Slováků. Podle českého webu Investigace.cz se v dokumentech zmiňuje na 40 Slováků a bezmála 50 firem s vazbami na Slovensko.

Přesný seznam zatím zveřejněn nebyl, známé je už ale jméno slovenského právníka Martina Bahledy. Ten figuruje v jedné z aktuálních slovenských kauz a má mít blízko k rovněž stíhanému Jozefovi Brhelovi, kterého slovenská média označují za oligarchu.

Praní špinavých peněz za státní zakázky

O Bahledovi v souvislosti s Pandora Papers píše slovenské Investigativní centrum Jána Kuciaka. Byznysmen žijící v Praze zatajil své působení v majetkové struktuře firem obchodujících se státem, hlavně s finanční správou. S dalším podnikatelem se měl podle policie podílet na praní špinavých peněz z velkých státních IT zakázek. Penězotok údajně vedl ze slovenské firmy do Česka a odtud do společnosti na Maltu. Vlastnickou strukturu přitom byznysmeni zatajili nebo zfalšovali.

Obsah Pandora Papers detailně popisují také německá média – řada z nich se na vyšetřování přímo podílela. Velkou pozornost na sebe u západních sousedů Česka opět strhává případ premiéra Babiše.

ARD ale upozornila také na podezření vrhající stín na letiště ve Frankfurtu. Jeho provozovatel, společnost Fraport, má díky komplikovanému vlastnickému podílu sehrávat „neprůhlednou roli“ na letišti Pulkovo v ruském Petrohradu a tou cestou pomáhat ruským společnostem obcházet unijní sankce uvalené na Rusko.

Jistou linku mají Pandora Papers také ve Vídni. Rakouská média píšou o dvou vídeňských bankovních účtech dvou offshore společností Ljubovy Černuchinové, manželky bývalého náměstka ruského ministra financí v Putinově vládě Vladimíra Černuchina. Černuchinová patří ke sponzorům britských konzervativců, kterým darovala od roku 2012 v přepočtu 63 milionů korun.

ORF v souvislosti s vídeňskou bankou Winter připomíná, že byla v minulosti několikrát podezřelá ze zanedbání finančních pravidel, a tím pádem umožnění praní špinavých peněz. Loni za to bance vyměřili pokutu 135 tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované