Hlavní obsah

Kromě letních scén budou herci v létě hrát i v kamenných divadlech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Některé pražské divadelní scény po dlouhé době, kdy jsou uzavřené kvůli opatřením proti koronaviru, plánují zrušit divadelní prázdniny a hrát i v létě.

Článek

Řada z těch, které to dosud nevyužívaly, chtějí zřídit letní scény pod širým nebem v naději, že venku umožní přetrvávající opatření proti pandemii hrát většímu množství publika. Sdružení a asociace spojující české divadelníky opakovaně žádají vládu, aby deklarovala, jaký bude plán rozvolňování v kultuře.

Divadla jsou v ČR zavřená po krátkém uvolnění na konci loňské sezony a na začátku té současné už znovu více než půl roku. Asociace profesionálních divadel před několika dny vyzvala vládu k jasnému plánu, jak a kdy se bude moci kultura otevírat. Argumentují příklady ze zahraničí, které je podle nich možné uplatnit i v ČR.

Městská divadla pražská uvedla už v prosinci, že plánují zrušit divadelní prázdniny. Lidé si mohou koupit vstupenky na červenec a srpen, kdy divadlo plánuje hrát třeba Smrt obchodního cestujícího, muzikál Lazarus, inscenaci Elefantazie zpracovávající příběh Sloního muže Josepha Merricka a další hry včetně vystoupení hostujících souborů.

V létě plánuje hrát také Švandovo divadlo, jehož program Léto ve Švanďáku potrvá 30 večerů. Uskuteční se od 25. června do 10. července a od 16. do 31. srpna. Zahrnuje sedm titulů včetně komedií Kdo je tady ředitel? a Smrt mu sluší. Na programu je také nově nastudovaná hororový milostný příběh Ať vejde ten pravý a další hry. Hrát se bude za každého počasí, diváci se podle vedení divadla nemusejí bát případného horka, protože Velký sál je vybaven klimatizací.

Divadlo Pod Palmovkou plánuje uvádět na své libeňské scéně Zamilovaného Shakespeara. Hostovat bude se svými inscenacemi Žítkovské bohyně, Bezruký Frantík nebo Pusťte Donnu k maturitě! v divadelním stanu v Holešovicích.

Své letní scény v době divadelních prázdnin dlouhodobě provozují třeba Divadlo Ungelt, které hraje na Hradčanech, nebo Divadlo Bez zábradlí na Harfě, kde na střeše tamního obchodního domu hrají i další soubory nebo jednotlivci. Letní scéna má být letos opět na Kampě v Sovových mlýnech, kde po představení o sběratelce Medě Mládkové chystají inscenaci o Janu Werichovi.

Divadlo Kalich chce už třetím rokem uspořádat Hvězdné léto pod žižkovskou věží. Měla by ho zahájit 17. května premiéra inscenace s Ivou Janžurovou, která se uskuteční u příležitosti jejích 80. narozenin. Herečka nastuduje francouzskou komedii Pusťte mě ven!!! od Jean-Marie Chevreta. Na jevišti pod žižkovskou věží připomenou také šedesátiny operní pěvkyně Dagmar Peckové, která vystoupí v činoherní inscenaci o životě Marie Callasové Mistrovská lekce. Po loňském hostování se chce pod věž vrátit s několika vystoupeními Jaromír Nohavica.

Na Vyšehradě by podle současných plánů mělo tradičně mít svou letní scénu Studio DVA a nový open air prostor chystá Hudební divadlo Karlín na výstavišti v Letňanech. Na repertoáru se objeví Sestra v akci, plánovaná je i odložená premiéra muzikálu Rebelové a v koncertní verzi se představí Jesus Christ Supertar a Carmen.

Prostor pro hostování mnoha svých kolegů připravuje principál Cirku La Putyka Rosťa Novák. Na výstavišti v Holešovicích vyroste divadelní šapitó Azyl78. Během léta si v něm zahrají hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5. V programu se objeví i filmové projekce, koncerty a další živá kultura. Azyl78 šapitó iniciovala Jatka78 i kvůli plánované rekonstrukci svého prostoru v areálu Pražské tržnice.

Reklama

Doporučované