Hlavní obsah

Kroměříž chce snížit počet holubů ve městě, k odchytu si najala firmu

Foto: Maria Gaevska, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení kroměřížské radnice chce snížit počet holubů ve městě. Uzavřelo proto smlouvu o dílo s firmou RADEXA, která se zabývá odchytem holubů a sběrem mláďat a vajíček.

Článek

Město za likvidaci holubů v tomto roce zaplatí 70 tisíc korun. Nadměrný výskyt holubů způsobuje podle kroměřížského starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) ve všech městech velké problémy. „Mechanicky, drápky a zobáky, i chemicky prostřednictvím agresivního trusu, poškozují budovy i památky. Navíc jsou holubi přenašeči nejrůznějších nákaz a hostiteli parazitů. Proto se snažíme jejich počet obzvláště v centru Kroměříže snížit,“ řekl starosta.

Firma zajistí odchyt zdivočelých holubů a sběr jejich vajíček i vylíhnutých mláďat do 11. května. „Informace o průběhu prací a počty zlikvidovaných zvířat včetně vajíček obsahují písemné zprávy, které budeme v pravidelných intervalech dostávat,“ uvedl Lubomír Alexa z radničního odboru služeb.

O veškeré práce uvedené ve smlouvě se firma podle zástupců radnice postará v souladu se zákonem o ochraně zvířat proti týrání, veterinárním zákonem a zákonem o ochraně přírody a krajiny. Odchytová zařízení jsou nainstalovaná na Velkém, Masarykově a Milíčově náměstí a také na Erbenově nábřeží.

Reklama

Doporučované