Hlavní obsah

Kroměříž chce výjimku z nařízení pro venkovní mobilní kluziště

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice se chce obrátit na Krajskou hygienickou stanici Zlínského kraje (KHS ZK) s žádostí o výjimku z platných protiepidemických pravidel na provoz mobilního kluziště na Hanáckém náměstí.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek. Krajští hygienici na dotaz ČTK uvedli, že v těchto případech je nutné oslovit Ministerstvo zdravotnictví.

Podle kroměřížského místostarosty Karla Holíka (ČSSD) si je město vědomo nynější vážné situace související s epidemií koronaviru. „Přesto jsme přesvědčeni, že sportování venku pozitivně ovlivňuje zdravotní stav obyvatel a zejména dětí. Proto se na hygieniky obracíme s touto žádostí,“ uvedl Holík.

Krajští hygienici podle Venduly Ševčíkové z KHS ZK žádnou oficiální žádost o udělení výjimky týkající se kluziště neobdrželi a ani žádné výjimky z vládních krizových opatření neudělují. „V tomto směru je potřeba se vždy obrátit na Ministerstvo zdravotnictví, které například udělilo celostátní výjimku pro distribuci betlémského světla, pro pořádání výjimečných výstav, pro pořádání zcela výjimečných mezinárodních sportovních akcí, pro pořádání některých profesionálních ligových soutěží a tak dále,“ uvedla Ševčíková. Například v případě některých výstav s unikátními zápůjčkami už ale v uplynulých dnech udělila výjimky hlavní hygienička.

Mobilní kluziště v Kroměříži má rozměry 13 krát 28 metrů. Počet bruslících, podle současných pravidel pouhých šest lidí, zdaleka nepokryje poptávku veřejnosti, která nyní nemůže využívat krytá sportoviště.

„Domníváme se, že by bylo možné povolit bruslení zhruba 24 osob zároveň, abychom splňovali podmínku 15 metrů čtverečních pro jednoho člověka, tak jako tomu je v obchodech. Osobně bych si přál, pokud by bruslících mohl být až dvojnásobek, tedy 48, a to s ohledem na to, že by samozřejmě používali ochranu úst a nosu. Nebo aby výjimka alespoň zahrnovala jako jednu osobu rodiče, který bez bruslí učí bruslit své dítě,“ uvedl Holík.

Radnice pořídila nové mobilní kluziště za 2,7 milionu korun. V minulé zimě město provozovalo na Hanáckém náměstí mobilní kluziště, které si pronajalo. Koupí mobilního kluziště chce město vyřešit problém s omezenými hodinami bruslení pro veřejnost na zimním stadionu, který za normální situace bývá vytížen hokejem mládeže i dospělých a který je podle stávajících nařízení zavřený.

Reklama

Doporučované