Hlavní obsah

Kroměříž nechá vyrobit památník biskupovi Karlu z Lichtenštejna-Kastelkornu

Foto: https://www.zamek-kromeriz.cz/fotogalerie/#group_2957-23

Kroměříž.

Reklama

Kroměřížská radnice v příštím roce odhalí památník olomouckému biskupovi a mecenáši umění Karlu z Lichtenštejna-Kastelkornu, který se po třicetileté válce zasloužil o obnovu poničeného města a jeho rozvoj.

Článek

„Umělecké dílo vytvoří sochař Ondřej Oliva. Památník za 1,7 milionu korun by měl být dokončen nejpozději na podzim 2022,“ sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Památník bude stát na kruhové ploše před arcibiskupským zámkem a arcibiskupským gymnáziem, tedy na rohu Pilařovy ulice a na okraji Sněmovního náměstí. „Náklady nebude platit samotné město. Již nyní projevili zájem podílet se na tomto záměru někteří sponzoři či Klub UNESCO Kroměříž,“ uvedl kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Karel z Lichtenštejna-Kastelkornu (1624–1695) byl olomouckým biskupem v letech 1664 až 1695. Ve druhé polovině 17. století patřil k předním osobnostem rekatolizace na Moravě. Jeho jméno je ale spojováno i s čarodějnickými procesy na severu Moravy, kterým nečinně přihlížel. Roku 1680 dal například souhlas s vyšetřováním a následným upálením katolického kněze Kryštofa Aloise Lautnera obžalovaného soudcem Jindřichem Františkem Bobligem z Edelstadtu z čarodějnictví.

Na druhou stranu Karel z Lichtenštejna-Kastelkornu proslul také jako sběratel a mecenáš umění. „Jako vzdělaný duchovní s širokým rozhledem a kulturními zájmy zejména inicioval přestavbu řady objektů rezidenční sítě olomoucké diecéze v čele s palácem v Olomouci a kroměřížským zámkem. Zámek zničený za třicetileté války byl znovu vybudován v podstatě jako novostavba. Barokní symetrickou úpravu dostala v té době Podzámecká zahrada, za biskupa Karla z Lichtenštejna-Kastelkornu byla zřízena Květná zahrada,“ uvedl Vondrášek.

Součástí aktivit biskupa bylo i rozšiřování uměleckých sbírek. V roce 1673 v dražbě zakoupil sbírku obrazů včetně Tizianova obrazu Apollo a Marsyas, který patří k nejcennějším uměleckým dílům na území České republiky. V Kroměříži kromě galerie vybudoval i reprezentativní zámeckou knihovnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované