Hlavní obsah

Kroměříž opraví semafory na Husově náměstí a křižovatce Kaplanovy a Hulínské

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice opraví semafory na frekventovaných křižovatkách Kaplanovy a Hulínské ulice a na Husově náměstí. Práce začnou v těchto dnech a hotovo by mělo být nejpozději v červnu

Článek

Podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) slouží nynější semafory na obou místech řadu let a nejsou v ideálním stavu. „Nová moderní technologie umožní efektivnější řízení provozu na křižovatkách,“ uvedl starosta. Náklady činí zhruba 1,4 milionu korun.

Semafory budou vybaveny novými řadiči. „Řadič je mozkem celého řízení křižovatky. Je v něm naprogramováno, jak dlouho bude ze kterého směru svítit zelená, podle informací o počtu aut v jednotlivých směrech. Počet řadič zjišťuje z čidel instalovaných ve vozovce,“ uvedl Miloslav Gerla z radničního odboru služeb. Na některých přechodech pro chodce se po rekonstrukci zelená neobjeví automaticky, ale pouze poté, co chodec stiskne tlačítko.

Moderní řadiče světelných signalizačních zařízení již budou připraveny pro plánované změny. Do budoucna se počítá s výměnou stožárů, kabelů i návěstidel, klasické žárovky veřejného osvětlení nahradí světelné zdroje LED s možností snížit intenzitu svitu v nočních hodinách. „Nové řadiče taktéž umožní jednodušší obsluhu, bude možné změny v řídicím programu provádět dálkově bez nutnosti jízdy na křižovatku,“ doplnil Gerla.

Reklama

Doporučované