Hlavní obsah

Kroměříž v lednu začne využívat nové polopodzemní a podzemní kontejnery

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměříž v lednu začne využívat nové polopodzemní a podzemní kontejnery. Sloužit budou v ulicích Na Sladovnách, Malý Val, Vejvanovského, 17. listopadu a Československé armády.

Článek

V příštím roce plánuje město kontejnery umístit také v ulicích Zborovská, Spáčilova, U Rejdiště, Francouzská, Rumunská a Nitranská. Investiční záměr zahrnuje 11 lokalit s 32 stanovišti. Náklady činí zhruba 26,5 milionu korun, letošní práce přišly na 8,3 milionu korun, sdělil dnes ČTK mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Díky novým kontejnerům město podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) ušetří náklady na svoz odpadu a také získá nová parkovací místa. „V neposlední řadě je nutné zmínit i estetické hledisko, kdy se počet kontejnerů v ulicích Kroměříže výrazně sníží,“ uvedl Němec.

V jednom takzvaném hnízdě jsou tři až čtyři kontejnery o objemu pěti metrů krychlových a jeden o objemu tří metrů krychlových. Čtyři kontejnery o objemu pěti metrů krychlových nahradí 15 klasických kontejnerů. „Celkový záměr předpokládá snížení počtu kontejnerů z 296 na 119 kusů. Přitom ale bude navýšen celkový objem nádob o 225 metrů krychlových. Podle předpokladů by tak náklady na vývoz odpadu mohly klesnout až o desítky procent,“ řekl místostarosta Karel Holík (ČSSD).

Nové kontejnery podle zástupců radnice také zaberou podstatně menší plochu než dosavadní nádoby na odpad. „Co se uvolněných ploch po nynějších kontejnerech týče, pokud to daná lokalita umožní, budou primárně využity na zřízení nových parkovacích míst,“ doplnil Holík.

Ve většině vytipovaných míst počítá radnice s provozem polopodzemních kontejnerů. V centru Kroměříže to ale budou podzemní kontejnery, které nenaruší historický ráz města. Arcibiskupský zámek a Podzámecká a Květná zahrada v Kroměříži figurují na seznamu památek UNESCO. Některá města ve Zlínském kraji začala polopodzemní a podzemní kontejnery využívat už dříve, jsou mezi nimi například Valašské Meziříčí na Vsetínsku nebo Holešov a Hulín na Kroměřížsku.

Reklama

Doporučované