Hlavní obsah

Kroužkování Pirátům uteklo, peníze si před STAN pohlídali

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Státní příspěvky politickým stranám se po letošních volbách výrazně mění.

Reklama

Státní příspěvky jsou zásadními příjmy politických stran. Nové složení Poslanecké sněmovny však naznačuje jen částečně, jaké příjmy si jednotlivé strany zajistily. Překvapí zejména Piráti.

Článek

Už po loňských krajských a senátních volbách se situace pro některé ze stran a hnutí radikálně proměnila: ČSSD a KSČM se výrazně propadly, naopak Piráti a STAN si značně polepšili.

Výsledek letošních voleb finanční propadák sociální demokracie a komunistů dokonal, výrazně pomohl ODS a STAN a Piráti si nijak zvlášť nepohorší. Díky koaliční smlouvě, kterou uzavřeli se Starosty a nezávislými.

ČSSD a KSČM nejsou na nule

Obě levicové strany sice skončily mimo Sněmovnu, ale díky tomu, že v letošních volbách překročily tříprocentní zisk hlasů, dosáhnou na stálý příspěvek od státu. Ten se vypočítává za každou započatou desetinu procenta, kdy strany obdrží 200 tisíc korun. Přidává se k nim i nováček voleb, Přísaha Roberta Šlachty, která si ve volbách „vydělala“ 9,4 milionu korun.

Vzhledem k tomu, že sociální demokracie i komunisté byli součástí Sněmovny v předchozích dvou volebních obdobích, mají ze zákona také nárok na příspěvek na podporu činnosti politického institutu. Tato částka se rovná deseti procentům z celkové výše příspěvku na činnost, který náleží straně nebo hnutí.

Piráty před propadem zachránila koaliční smlouva se STAN

Pirátská strana sice získala ve Sněmovně jen čtyři mandáty, ovšem díky smlouvě, již uzavřela se svým koaličním partnerem STAN, se kterým šly obě strany společně do voleb, o příspěvky na mandáty nepřijde. Podle smlouvy si státní příspěvek dělí v poměru 2,25 : 1. Piráti proto budou od státu v příštích čtyřech letech dostávat přes 23 milionů korun ročně, STAN pak více než 10 milionů ročně.

Příjmy politických stran a hnutí ze státního rozpočtu

Státní příspěvky jsou vypláceny ze státního rozpočtu jednorázově i pravidelně každý rok. Objem finančních prostředků se odvíjí od úspěšnosti ve volbách.

Příspěvek na úhradu volebních nákladů:

Vyplácí se jednorázově po volbách; výši určuje absolutní počet získaných hlasů (strana, která ve volbách do Poslanecké sněmovny získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane 100 Kč za každý hlas, u voleb do Evropského parlamentu stačí 1 procento hlasů a sazba je 30 Kč za každý hlas).

Příspěvek na činnost:

Stálý – činí ročně šest milionů Kč pro subjekt, který získal v posledních volbách do Poslanecké sněmovny minimálně tři procenta hlasů. Za každou další i započatou 0,1 % hlasů obdrží strana a hnutí ročně 200 tisíc Kč. Za překročení hranice 5 procent hlasů obdrží strana či hnutí jednorázově 10 milionů Kč.

Příspěvek na mandát – za každého poslance nebo senátora strana získává 900 tisíc Kč ročně, na krajské zastupitele 250 tisíc Kč ročně.

Od výše příspěvku na činnost se odvíjí i výše příspěvku na podporu činnosti politického institutu.

Reklama

Doporučované