Hlavní obsah

Polskou premiérku zamkli v noci v parlamentu. Prezident Duda mírní protesty

 

Reklama

Řada poslanců musela strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru. Premiérku Szydlovou a Kaczyńského policie vysvobodila ve tři ráno.

Článek

Poslední předvánoční víkend je v Polsku ve znamení silných protestů proti vládě.

Nejprve v noci na sobotu stovky přívrženců polské opozice zablokovaly všechny východy z polského parlamentu a uvěznily tam tak dvě stovky politiků včetně premiérky Beaty Szydlové a předsedy vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, a protesty pak pokračovaly také v sobotu.

Za přítomnosti policie se podle BBC na dva tisíce lidí shromáždilo před prezidentským palácem, kde mnozí zvedali nad hlavu polskou ústavu a skandovali slova jako „svoboda, rovnost, demokracie". 

Prezident Andrzej Duda v reakci na protivládní protesty vyzval ke klidu a dodal, že je připraven působit jako prostředník mezi oběma stranami.

Polská premiérka, které se podařilo dostat z uzavřené budovy až ve tři hodiny sobotního rána, po krušné noci prohlásila, že někteří se pouze snaží vyvolávat hádky.

„Zapomínají na to, že musejí respektovat ostatní, musejí být zodpovědní vůči Polsku a za polské občany," citoval Szydlovou list Gazeta Wyborzca. „Zaměřují se na neustálé podněcování hádek a ne na to, co je jejich úkolem: služba jinému," řekla premiérka a místopředsedkyně strany PiS.

Protesty pokračují ve Varšavě a v několika polských městech i další den. Lidé kritizují vládní stranu Právo a spravedlnost za omezování demokracie. Pomyslnou rozbuškou protestů se stalo schválení státního rozpočtu, které opozice považuje za nezákonné.

Demonstranti se přitom sešli původně na protest proti tomu, že vládní strana chce v parlamentu omezit přístup novinářů k jednání. Parlament však byl zablokován až ve chvíli, kdy vládní poslanci schválili rozpočet mimo jednací sál, aniž by k hlasování pustili některé poslance opozice.

Představitelé opozičních parlamentních stran Občanská platforma a Moderní již požádali o svolání nové schůze parlamentu na 20. prosince a chtějí nové hlasování o rozpočtu.

Předsedkyně poslaneckého klubu Právo a spravedlnost Beata Mazurková považuje postup opozice za protiprávní. „Opozici nejde o demokracii, protože blokovat místo parlamentní debaty je nedemokratické," řekla Mazurková. „Opozice chce pouze převzít moc," dodala.

Reklama

Doporučované