Hlavní obsah

Říjnová bilance: Přes 264 tisíc nakažených

aktualizováno •

Zákaz vycházení, přísná opatření. Česká republika se potýká s druhou vlnou epidemie. Jak se koronavirová situace vyvíjela v říjnu a jak se naplnily předpovědi.

Reklama

Článek

Podle statistiků měl být vrchol epidemie na přelomu září a října. Ve skutečnosti to vypadá, že nastal v druhé polovině měsíce a není jasné, jestli jsme jej již překonali. Za říjen zemřelo v souvislosti s koronavirem přes 2,5 tisíce lidí. Jde o výrazný nárůst oproti jiným měsícům. V dosud rekordním září statistici evidovali 241 úmrtí neboli hodnotu, která v současném stavu přibyde zhruba za dva dny.

Rychlost, kterou zemřelí přibývají, navíc roste. Zatímco první tisíc trval přes půl roku, druhý již jen dva týdny. Třetí tisícovka zabrala pouhý týden. Jen pro představu: pokud by tempo zrychlování pokračovalo i nadále, v úterý by počet zemřelých překonal hranici čtyř tisíc. Tato situace však s nejvyšší pravděpodobností nenastane.

V říjnu také přibylo přes 264 tisíc nově pozitivně testovaných. Zatímco na začátku měsíce byl kumulativní počet nakažených 70 759, na jeho konci byla tato hodnota 335 102.

Odhady statistiků na konec desátého měsíce se pohybovaly mezi 8 a 32 tisíci nakažených denně, podle vývoje epidemie. Předpovědi však udávají hodnoty včetně neodhalených nemocných. V současné době se dělá okolo 40 tisíc testů a od poloviny října se procento pozitivních pohybuje okolo 30 %.

S přibývajícími nakaženými roste také počet hospitalizovaných a těch v těžkém stavu. Právě proto, aby nedošlo k zahlcení zdravotnických zařízení, byla zaváděna epidemiologická opatření. Zde je však důležité připomenout, že podobně jako u zemřelých, i hospitalizovaní z lidí, kteří byli pozitivně testovaní v druhé polovině října, se teprve projeví. Časová prodleva mezi pozitivním testem a nutností hospitalizace je okolo dvou týdnů.

Jako pravdivá se tak ukázala predikce šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška. Ten na začátku října předpověděl, že do konce měsíce bude v těžkém stavu tisíc nakažených nemocí covid-19.

V posledních dnech denní přírůstky nakažených mírně ubývaly, důležité je však procento pozitivně testovaných z celkového počtu testů. To je v současné době zásadní ukazatel toho, jestli opatření mají efekt a virus se populací šíří pomaleji.

Černé scénáře na listopad podle Duška představují okolo 70 tisíc nakažených za den v polovině měsíce, naopak optimistický mluví o přírůstku zhruba 4 tisíce za den. Tyto hodnoty se budou odvíjet od efektu opatření na reprodukční číslo. Pokud je toto pod hodnotou 1, šíření zpomaluje.

Reklama

Doporučované