Hlavní obsah

Krutý obchod se zdravím? Postižené zaměstnance podle obžaloby obrali na výplatách o stovky milionů

Tři obžalovaní měli zneužít dotace na zdravotně postižené.Video: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnosti brněnského podnikatele Aleše Mokrého zaměstnávaly stovky zdravotně postižených lidí. Díky tomu dostávaly miliony korun od Úřadu práce. Jenže zaměstnanci viděli jen část peněz. Tři jednatelé společností teď u krajského soudu čelí obžalobě z dotačního podvodu. Měli zpronevěřit 338 milionů korun.

Článek

Měla to být pracovní spása pro stovky zdravotně postižených. Ti však nakonec dostali minimum peněz a někteří budou vypovídat jako svědci u soudu. Trojice jednatelů společností z holdingu Mandre Group totiž u Krajského soudu v Brně čelí obžalobě z dotačního podvodu. Státní zástupkyně Jana Vítková vyčíslila škodu na 338 milionů korun. Obžalovaní vinu odmítají.

Jako jednatelé několika firem v čele s podnikatelem Alešem Mokrým najímali na práci stovky zdravotně postižených lidí. Díky tomu mohli žádat o milionové příspěvky od Úřadu práce. Jenže obžaloba tvrdí, že zaměstnanci ze svého platu viděli jen malou část. Zbytek firmy odepisovaly třeba na kurzy angličtiny nebo notebooky. Zaměstnanci ale těchto výhod nevyužívali. „Fakticky ze mzdy, která byla uváděna v dotacích, dostali maximálně jednu třetinu,“ uvedla státní zástupkyně.

Jednatelé Aleš Mokrý, Veronika Veith a Igor Ševčík podle obžaloby získávali dotace od Úřadu práce v letech 2008 až 2012. Se zaměstnanci uzavírali pracovní smlouvy, jenže jim dávali jen část platu.

Všichni vinu popírají. „Neexistuje žádný důkaz, že bychom k získání práce někoho nutili, aby absolvoval kurz angličtiny. Nikdy jsem neuvedl zkreslující údaj v žádosti o podporu, zaměstnávání probíhalo vždy v souladu se zákonem,” uvedl v úterý u soudu Aleš Mokrý.

Soud chce vyslechnout několik svědků, jednání proto bude pokračovat v závěru března. Trojici obžalovaných hrozí za dotační podvod až deset let vězení.

Reklama

Doporučované