Hlavní obsah

Vládou s Babišem se obětujeme. Když ho odsoudí, nezůstane tam jako kapr v rybníku, slibuje Valachová

Rozdělená ČSSD: Pomůže podle Valachové vláda s ANO straně zpátky na politické výsluní?Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud Babiše nepravomocně odsoudí, donutíme ho k rezignaci. Ve stranickém referendu ale budu hlasovat pro vládu s hnutím ANO, říká ve Výzvě poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Článek

Fíkový list, žádná sláva, krvavá cesta. Kritici koaliční smlouvy a programového prohlášení z řad sociální demokracie v posledních dnech nešetřili silnými slovy na adresu připravované vlády ČSSD a ANO.

„Jsou to dvě špatná řešení. Sociální demokracie je rozpolcená. Nevidím tam nějakou významnou většinu pro vládní spolupráci, nebo naopak pro opozici,“ říká ve Výzvě poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Hájí ale pojistky v návrhu koaliční smlouvy, které špičky sociálních demokratů s ANO vyjednaly. Jedna z nich se týká i ústupku, že ČSSD nebude ve vládě vadit premiér Andrej Babiš stíhaný v kauze Čapí hnízdo, což byl pro vyjednavače ČSSD původně problém. „Neznamená to, že kdyby došlo k nepravomocnému odsouzení předsedy vlády, tak že by tam (Andrej Babiš) spokojeně spočíval jako kapřík v rybníku,“ věří Valachová.

Podle ní v takovém případě spustí ČSSD v řádu dnů nebo týdnů „ústavní kroky, které budou směřovat k tomu, že předseda vlády podá demisi“.

Proč podle Valachové ČSSD nebude ve vládě s Andrejem Babišem hrát roli „fíkového listu“, jak tvrdí bývalý místopředseda strany a kritik koalice s ANO Milan Chovanec?

Jsou požadavky KSČM na nerozšiřování zahraničních misí české armády už „za čárou“? A ohrožuje podle ní KSČM prozápadní směřování Česka? Nebude ANO sociální demokraty ve Sněmovně válcovat spojenectvím s SPD a komunisty?

A jak Valachová hodnotí střet mezi předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a místopředsedou Jaroslavem Foldynou kvůli jeho účasti na akci ruských motorkářů Noční vlci? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované