Hlavní obsah

Krvavá sobota v Mogadišu: Počet mrtvých strmě stoupá, už jich je na 190

Výbuch v Mogadišu si vyžádal nejméně 189 obětíVideo: AP

 

Reklama

Počet obětí dvou útoků není konečný, úřady informovaly, že zraněných jsou více než dvě stovky.

Článek

Počet mrtvých po sobotních útocích v somálské metropoli Mogadišu vystoupal na 189, oznámila v neděli tamní policie a nemocniční zdroje. Zraněných je více než 200 a úřady se obávají, že počet obětí se ještě zvýší. Už teď jde přitom o nejtragičtější útok, jaký byl v Somálsku kdy spáchán, uvedla agentura AP.

Vláda zatím oficiální bilanci počtu obětí nezveřejnila. Premiér Hassan Ali Khayre ale řekl, že zahynuli takřka výhradně civilisté.

Nejvážnější byla exploze nákladního auta v oblasti poblíž ministerstva zahraničí. Výbuch byl tak silný, že poškodil také okolní budovy. Záchranáři v nich pak objevili další mrtvé. Později byl spáchán druhý, menší pumový útok ve čtvrti Medína.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, vláda ale připisuje odpovědnost islamistům z hnutí Šabáb. To je napojeno na globální teroristickou síť al-Káida a mimo jiné usiluje o svržení prozápadní somálské vlády. V zemi chce pak zavést přísné islámské právo šaría.

Krev pro oběti na výzvu lékařů již darovaly tisíce obyvatel města včetně prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda. Ten také vyhlásil třídenní smutek.

Reklama

Související témata:

Doporučované