Hlavní obsah

Krvavé protesty a internetová tma. Írán zažil jeden z největších výpadků

Protesty v Íránu.Video: Milan Šíma RFE/RL

 

Reklama

V Íránu nedávno proběhly velké protivládní demonstrace. Bezprostřední pohled na ně však zůstal světu částečně utajen. Tamní režim totiž v zemi vypnul internet.

Článek

Lidé se v Íránu bouřili proti zdražení benzinu a v mnoha městech vyšli do ulic. Teherán to označuje za vymyšlený údaj a za původce nepokojů považuje zahraniční síly.

„My teď dostáváme informace a videa, jež dokumentují jeden z nejtvrdších zásahů, ke kterému v této zemi došlo,“ říká americká novinářka Rádia Svobodná Evropa Golnaz Esfandiariová. „Podle poslední zprávy Amnesty International bylo během jednoho týdne v Íránu zabito okolo 140 lidí. A to je konzervativní odhad, jiné odhady mluví o 300 mrtvých. Videa jsou strašná. Vypadají, jako by byly z války. A je na nich vidět, jak policie střílí do lidí,“ tvrdí Esfandiariová.

Íránský režim nejenže protesty tvrdě potlačil, ale zároveň hned na začátku demonstrací vypnul v celé zemi internet. Podle Esfandiariové šlo zřejmě o jeden z největších výpadků internetu na světě. Síť byla nefunkční celý týden, kdy běželo jen pět procent internetového spojení.

Reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu, je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten se vysílá v premiéře na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu pak najdete na tomto odkazu.

Reklama

Doporučované