Hlavní obsah

Krveprolití o chanuce. Muž pobodal pět lidí. Útoků na židy přibývá

Foto: Profimedia.cz

Newyorská policie zvýšila bezpečnostní opatření v oblastech, kde jsou velké židovské komunity.

Reklama

aktualizováno •

Pachatele policie dostihla. Motiv zůstává zatím neznámý.

Článek

Desítky ortodoxních židů se shromáždily v sobotu pozdě večer v domě rabína v Monsey na severu New Yorku. Společně slavili chanuku. V deset večer místního času na komunitu zaútočil muž s mačetou.

Pět lidí pobodal. Z toho dva velmi vážně. Jedna z obětí byla zasažena zbraní nejméně šestkrát, uvedla BBC.

„Modlil jsem se za záchranu svého života. Jen vešel, začal bodat. Neměli jsme čas absolutně nijak zareagovat,“ popsal listu The New York Times 65letý Aron Kohn, který byl účastníkem oslav.

Útočník se pak pokoušel dostat ještě do přilehlé synagogy. Lidé v ní se ale stihli zamknout. Muž pak utekl. Policie jej později dostihla; v neděli jej podrobila výslechu. Motiv činu však zatím zůstává neznámý.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo při návštěvě místa činu hovořil o „vnitrostátním terorismu”. Úřady ale zatím nepotvrdily, zda byl incident motivován nenávistí k Židům.

Útok se odehrál přitom jen den poté, co newyorská policie posílila hlídky v oblastech s velkými židovskými komunitami. Reagovala tak na sílící projevy antisemitismu a několik útoků, které v uplynulých dnech proběhly.

K události se už vyjádřily místní politické špičky. Newyorský guvernér Andrew Cuomo uvedl, že antisemitismus jednoznačně jde proti základním hodnotám společnosti. „Pro takovéto akty nenávisti mám naprosto nulovou toleranci,“ řekl.

„Vídáme vážné zločiny motivované nenávistí, se kterými bojujeme, ale tohle, myslím, zachází ještě dál, Myslím, že je to teroristický čin. Myslím, že jde o vnitrostátní terorismus. Jejich cílem je vyvolat strach," citovala jej agentura AFP.

Starosta města Bill de Blasio pak už v pátek před útokem oznamoval zvýšená bezpečnostní opatření v okolí židovských komunit. Po útoku pak prohlásil: „Nedovolíme, aby se z toho stala norma. Použijeme všechny prostředky, abychom tyto útoky zastavili jednou provždy.“

Šéf místní policie oznámil, že ve vazbě je jeden podezřelý, který bude obviněn z pětinásobného pokusu o vraždu a vloupání.

Reklama

Související témata:

Doporučované