Hlavní obsah

Krycí jméno Tacana. CIA odtajnila informace o projektu špionážních holubů

Foto: Profimedia.cz

Holubi v Moskvě, ilustrační snímek.

Reklama

Ptáci byli například trénovaní k fotografování tajných míst v Sovětském svazu. V dokumentech americké tajné služby CIA je popsáno i to, jak USA testovaly pro mise havrany nebo delfíny, uvedla BBC.

Článek

Americká CIA zveřejnila tajné dokumenty z programu testování zvířat jako možných špionů v období studené války mezi Spojenými státy a tehdejším Sovětským svazem.

V roce 1967 CIA prováděla zkoušky se zvířaty ve třech programech – Oxygas s delfíny, Axiolite s ptáky a Kechel se psy a kočkami. Utratila za ně víc než 600 tisíc dolarů. Holubi se ale osvědčili jako nejefektivnější, a tak v polovině 70. let začala operace Tacana.

Stejně jako v případě holubů, kteří za druhé světové války přenášeli zprávy, vše záviselo na vlastnosti těchto ptáků najít cestu zpět. CIA podle BBC věřila, že se holubi mohou ve špionážní hře stát efektivní zbraní, právě díky tomu, že se dokážou vrátit i do stovky kilometrů vzdáleného domova.

Testy „špionážních“ letů holubů probíhaly na dvou místech. Nad věznicí a nad jednou z městských čtvrtí ve Washingtonu.

V rámci cvičných misí na sobě vybraní holubi měli automatický fotoaparát vážící 35 gramů v hodnotě 2 tisíce dolarů. CIA je chtěla vytrénovat pro fotografování tajných míst v SSSR. Podle serveru BBC byly některé fotky ve vyšší kvalitě než té, kterou měly tehdejší satelitní snímky. Zachytily ve velmi dobrém rozlišení lidi na ulici nebo zaparkovaná auta.

Tajná služba se kvůli zkouškám obávala, zda si obyvatelé nevšimnou, že holubi na sobě mají fotoaparát. To by mohlo vyvolat kritiku, že vláda špehuje vlastní občany.

Materiály CIA naznačují, že vytrénovaní holubi měli být převezeni do Moskvy. V té souvislosti tajná služba řešila, jakým způsobem by mohli být nepozorovaně vypuštěni. Jednou ze zvažovaných možností bylo vypustit je dírou v podlaze zaparkovaného auta.

BBC také zmiňuje materiál ze září 1976, podle kterého byla vybraná jako jeden z možných cílů holubí mise loděnice v Leningradu, kde Sověti stavěli své ponorky.

Delfíni jako zbraň

V rámci testů CIA na Floridě trénovala delfíny, kteří měli vyhledávat ponorky a podle BBC na ně i útočit. Kromě toho armáda také zkoumala aplikaci zařízení, která byla schopná pod vodou detekovat radioaktivní materiál a biologické zbraně, na těla delfínů.

Testování havranů a vran prověřovalo možnost, jestli budou schopni dopravit malé předměty s váhou do 40 gramů například na parapety oken. CIA předpokládala, že by se tam s jejich pomocí dala takto umístit odposlouchávací zařízení.

Tajná služba také prověřovala možnost využít pro špionáž tažné ptáky, kteří by na sobě měli senzory schopné odhalit, zda SSSR nezkouší chemické zbraně.

Pokusy se nevyhnuly ani typickým domácím mazlíčkům. Kočky byly testovány jako možné odposlouchávací zařízení, psům byly implantovány speciální čipy, kterými by bylo možné je ovládat.

Podrobnosti o těchto testech jsou ale stále tajné, podotýká BBC. Stejně jako to, kolik špionážních misí holubi provedli a jaké informace se díky nim podařilo získat.

Reklama

Doporučované