Hlavní obsah

Krym se rozloučil s oběťmi útoku na školu

Video z rozloučení s oběťmiVideo: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

V krymském městě Kerč se v pátek konalo rozloučení s oběťmi útoku na školu. Za masovou vraždou stojí osmnáctiletý student Vladislav Rosljakov. Při středečním bombovém útoku a následné střelbě zabil 21 lidí včetně sebe.

Článek

V pátek se konalo rozloučení s oběťmi útoku na krymskou školu ve městě Kerč. Osmnáctiletý útočník zde zastřelil 20 lidí a několik dalších desítek zranil. Sám se po incidentu zastřelil. Mezi oběťmi byli jak žáci, tak učitelé.

Smuteční obřad se konal na kerčském hlavním náměstí, 17 rakví sem přinesli záchranáři spolu s pozůstalými. Pohřby dalších obětí se mají uskutečnit v sobotu v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, odkud část obětí pocházela, jeden student bude pochován na Urale ve městě Čeljabinsk.

Ruské úřady nejprve zločin považovaly za teroristický útok, později ho ale překvalifikovaly na vraždu. „Moderní dějiny Krymu se dělí vedví: před tragédií a po 17. říjnu 2018,“ prohlásil šéf správy anektovaného Krymu Sergej Aksjonov, který položil rudé růže před každou z rakví.

Obřad vedli dva duchovní – muslimský a pravoslavný, jelikož oběti vyznávaly tato náboženství. Na rozloučení s oběťmi přišlo podle úřadů na 20 000 lidí – dvakrát více, než se čekalo.

V nemocnicích zůstává podle úřadů ještě 43 zraněných; stav tří zraněných dívek je nadále označován za velmi vážný.

Masová vražda teď vzbuzuje otázky bezpečnosti na školách. Jedná se totiž o nejhorší útok na školu v Rusku, který zavinil student. Ruská národní garda ve čtvrtek sdělila, že poslala policejní hlídky do všech škol a univerzit na Krymu.

Tým vyšetřovatelů bude nyní důkladně zkoumat rodinné poměry útočníka. „Je nezbytné zjistit, zda se mladík dříve projevoval agresivně či jinak neadekvátně, jestli existovaly nějaké varovné signály a zda se podnikaly nezbytné kroky. Musíme objasnit příčiny agrese útočníka,“ prohlásil šéf federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. Vyšetřovatelé též zkoumají poměry ve škole.

Reklama

Doporučované