Hlavní obsah

Krytá sjezdovka, velodrom i rychlobruslařský ovál. Podívejte se, co má vyrůst v Praze

Podívejte se, kde by si mohli Pražané v létě zalyžovat.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pražském Radotíně se připravuje obří sportovní areál na ploše 760 tisíc metrů čtverečních.

Článek

Rychlobruslaři by se mohli konečně dočkat. Mezi Radotínem a Lahovicemi se připravuje projekt velkého multisportovního areálu. A rychlobruslařská dráha je jedním ze sportovišť, která by za chuchelským závodištěm mohla vyrůst.

O záměru projekční kanceláře Deco psal Seznam už na začátku ledna. Teď je k dispozici souhrnný návrh celé stavby.

Dominantou areálu s pracovním názvem Sport areál Lahovice (SAL) bude krytá lyžařská sjezdovka. Ta bude mít 478 metrů na délku, 60 metrů na šířku a dosáhne převýšení 120 metrů. Projekt počítá s kapacitou 750 osob.

„V případě, že bude realizace areálu shledána jako akceptovatelná, je její zahájení provozu orientačně možné koncem roku 2023,“ řekl Seznamu architekt Daniel Barták ze společnosti DECO.

Součástí komplexu bude mimo kryté sjezdovky také cyklistický velodrom, dráha pro BMX a cyklokros a krytý běžkařský okruh. Dráha pro rychlobruslaře je podle projektu součástí zimního stadionu pro 5 000 diváků, ve kterém se počítá i se dvěma hokejovými hřišti.

+11

„Na plochu areálu navazuje sportovně rekreační zóna zvaná Radotínská jezera, která vytvoří zázemí vodních sportů včetně výstavby vodního kanálu,“ nabízí návrh propojení s další plánovaným sportovním areálem. Stavba SAL by měla podle informací serveru Aktuálně vyjít na šest miliard korun. Zázemí v komplexu najde také Svaz lyžařů ČR a Český svaz cyklistiky.

Podobný areál vznikl v roce 2012 v litevské Druskininkaii. Čeští běžkaři se zase jezdí připravovat do kryté běžkařské haly v německém Oberhofu.

„Hlavním předpokladem k realizaci SAL je participace na projektu ze strany Magistrátu hlavního města Prahy, Městské části Prahy 16, České unie sportu a případně soukromého investora,“ uvádí projekční kancelář DECO. Zahájení stavby areálu je tak ještě daleko.

Reklama

Související témata:

Doporučované