Hlavní obsah

KSČM dává ruce pryč od vlády. Opozice však nechce pustit do hry Zemana

Foto: vláda.cz

Vláda Andreje Babiše ve Sněmovně nejspíš dožije i bez podpory komunistů. Opozice by jí ráda vyslovila nedůvěru, má však obavu z další destabilizace země.

Reklama

Opozice má ve Sněmovně 102 hlasů, které by stačily na vyslovení nedůvěry vládě. Piráti, ODS a TOP 09 však preferují rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, neboť nechtějí, aby si prezident prosadil do vlády další ministry.

Článek

Komunistická strana oznámila ukončení tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ztratila důvěru v hnutí Andreje Babiše. Zároveň připustil, že pokud by opozice vyvolala hlasování o nedůvěře, komunističtí poslanci by se k tomu připojili.

K tomu, aby současná opozice menšinový kabinet premiéra Babiše povalila, by potřebovala 101 hlasů. Takové množství hlasů by teoreticky shromáždili, z ankety Seznam Zpráv se však zdá být nepravděpodobné, že by k vyslovení nedůvěry vládě nyní došlo.

Lídři opozičních bloků koalice SPOLU a Pirátů se shodují v tom, že Babišova vláda jejich důvěru nemá už dávno. Zároveň však dodávají, že v době pandemie a za situace, kdy země stále ještě nemá schválený volební zákon, by vyslovení nedůvěry mohlo zemi ještě více destabilizovat. A dodávají, že do hry by se naopak ještě více dostal prezident Miloš Zeman, což odmítají.

Za čistší řešení tudíž považují rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, k tomu by však potřebovaly ústavní většinu v podobě 120 hlasů ve Sněmovně. K tomu by opoziční strany potřebovaly část vládních poslanců, což se v tuto chvíli nejeví jako pravděpodobný scénář.

„Země je v krizi, ať již zdravotní či ekonomické, a je naší naprostou prioritou pomoci občanům a ochránit je. Je proto třeba řešit primárně smysluplné návrhy, které by podpořily lidi i firmy, ne politické tahanice. Pokud by nicméně debatu o změně vlády jiné strany vyvolaly, tak osobně považuji za zodpovědnější a férovější postup, který předložila ODS respektive koalice SPOLU, a to rozpuštění Sněmovny, které neznamená přehození těžiště moci na prezidenta, ale do rukou občanů,“ řekl Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Už tak je Zeman silný

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má za to, že vyslovení nedůvěry vládě by bylo polovičaté řešení. „Reálně by se totiž stalo jen to, že by si prezident zkonstruoval i zbytek vlády k obrazu svému - klíčová ministerstva ovládá skrze své lidi už teď - a pro občany by se nezměnilo nic. Jestli to komunisti myslí vážně, tak ať naopak oni podpoří rozpuštění Sněmovny,“ řekla Seznam Zprávám.

Předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala dodal, že strany se ještě o postupu poradí. Skutečnost, že by komunisté skutečně dali ruce pryč od Babišova kabinetu, nepovažoval za příliš reálnou.

„Je to nová situace, když jsem v říjnu navrhoval, aby vláda požádala o důvěru, nebo abychom jí vyslovili nedůvěru, další strany to nepodporovaly. A pokud skutečně komunisté přestali držet Babišův kabinet, je potřeba na to reagovat. Situace je dnes složitější o to, že nemáme platný volební zákon, na základě kterého by se daly udělat předčasné volby. Ale působení Babišovy vlády má být co nejkratší. V rámci naší koalice budeme v příštích dnech a hodinách jednat o dalším postupu,“ řekl Fiala Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované