Hlavní obsah

KSČM hledá viníka debaklu: Musíme přitvrdit, Babiš nám ukradl téma

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Místopředseda KSČM Josef Skála o Babišovi a o tom, jak odlákal komunistům voliče. (video: Lucie Stuchlíková)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Vyzyvatel Vojtěcha Filipa z posledního sjezdu kritizuje předsedu za neúspěch ve volbách.

Článek

Komunisté šli sice do krajských voleb s nadějí, že si polepší v krajích a zároveň si vybudují dobrou pozici pro příští parlamentní volby, ale místo toho funkcionáři v sobotu v ulici Politických vězňů sledovali, jak přicházejí o polovinu krajských zastupitelů.

A také to, jak ve srovnání s posledními volbami do krajů ztratili více než 270 tisíc voličů.

Předsedu strany Vojtěcha Filipa tak čeká ještě tento týden kvůli volební porážce velmi nepříjemné setkání se straníky.

„Příští pátek máme výkonný výbor, tak zásadní věc, která se odehrála, se musí řešit,” uvedl místopředseda strany pro ideologii a propagandu Josef Skála, který se letos Filipovi postavil jako vyzyvatel při volbě stranického předsedy na sjezdu.

Skála se netají tím, jak s předsedou Filipem nesouhlasí.

„Říkal jsem to před stranickým sjezdem a říkal jsem to i po něm - komunisté se musí víc kritičtěji vymezit vůči problémům této země i vůči našim politickým rivalům. Bohužel došlo na to, na co jsem nejen já, ale i mnozí další upozorňovali,” říká i den po krajských volbách Skála.

Foto: KSČM

Vojtěch Filip (druhý zleva) viní nejednotné místopředsedy, jeho místopředseda Josef Skála (uprostřed) málo razantní politiku vedení.

Ukradli nám frustraci

Filipův kritik míní, že Babiš komunistům sebral jejich tradiční téma - nespokojenost s poměry a vývojem polistopadové politiky.

„Andrej Babiš je nejrazantnějším kritikem rozkrádání veřejných financí, rabování veřejných statků. Mluví jadrným jazykem, lidé tomu rozumí. A to je samozřejmě velká ostuda české levice,” dodává Josef Skála.

Jenže zatímco oponent Skála vidí problém v málo razantním vedení, Vojtěch Filip má za viníky právě „neloajální” místopředsedy.

„Budu chtít, aby odpovědnost vyvodili regionální lídři, zejména tam, kde  výsledek mohl být mnohem lepší. A samozřejmě nevynechám z toho ani místopředsedy KSČM. Politika musí být v politické straně jednotná,” řekl zklamaný Filip po oznámení výsledků.

Komentář komunistického poslance k výsledku voleb. Dominance konjunkturální.

Komunisté se ke krajským volbám upínali jako ke generálce před parlamentními volbami. Obě velké vládní strany, ČSSD i ANO, na podzim připustily, že by za určitých okolností mohly poprvé od revoluce s komunisty zasednout ve vládě.

Jenže zatímco v minulých volbách do krajů KSČM dostala téměř 540 tisíc hlasů, letos ji podpořilo jen 267 tisíc lidí. Strana navíc neobhájila vítězství v Ústeckém kraji - dosavadní hejtman Oldřich Bubeníček tam prohrál právě s Babišovým hnutím ANO.

Reklama

Doporučované