Hlavní obsah

KSČM je zločinecká organizace, napsal křídou na zem. Komunisté podali trestní oznámení

K nápisu se přihlásil místní student.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šumperské komunisty rozčílil nápis před budovou jejich sídla a plakát na prosklené vitríně připomínající události 21. srpna 1968 a 1969.

Článek

Před sídlem okresního výboru komunistické strany v Šumperku se objevil nápis „KSČM je zločinecká organizace”. Komunisté podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro poškození majetku, kromě nápisu totiž někdo přelepil i jejich nástěnku, přičemž ji údajně poškrábal.

Policie potvrdila, že se incidentem zabývá. „Mohu potvrdit, že se šumperští policisté zabývají oznámením takového charakteru. Věc je v současné době dokumentována pro podezření ze spáchání přestupkového jednání,“ uvedla Jiřina Vybíhalová, mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Foto: Seznam Zprávy

Na prosklené vitríně šumperských komunistů se objevil plakát připomínající události 21. srpna.

„Mediální hysterie okolo 21. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a 20. výročí následných protestů opět uměle rozvířila v některých částech společnosti primitivní antikomunismus. Ten se projevil nejen včerejšími protesty pořádanými pochybným spolkem Milion chvilek pro demokracii v Praze před sídlem ÚV KSČM, ale i v okrese Šumperk, kdy nám byla přelepena a následně poškrábána naše vitrína s plakáty, a chodník na pěší zóně v Šumperku popsán nápisem – KSČM je zločinecká organizace,“ uvedli komunisté na své facebookové stránce. Redakce přináší jejich vyjádření včetně chyb, tedy špatného dopočítání počtu roků, které uplynuly od let 1968 a 1969.

K nápisu se přihlásil student Radoslav Sturm. „Na chodník jsem napsal křídou nápis KSČM JE ZLOČINECKÁ ORGANIZACE,“ uvedl pro Seznam.

Milion chvilek pro demokracii a proti KSČM

Sturm se hlásí k iniciativě Milion chvilek pro demokracii. „Jsem organizátor místních protestů jak za Milion chvilek, tak za občany města. V současné době plánujeme založit svůj spolek a plánujeme další akce pro naše město,“ uvedl.

21. srpna v Šumperku společně s několika dalšími lidmi připomněli padesáté výročí potlačení demonstrací proti okupaci v roce 1969. „V rámci naší akce jsme rozmístili papírové tanky na různá místa našeho města,“ popsal student.

Sturm odmítl, že by při šumperském protestu proti komunistům někdo překročit zákon. „Údajně byla poškrábána vitrína, o čemž pochybuji. Na vitrínu jsme nalepili plakát formátu A2,“ uvedl Sturm.

Komunisté ale vnímají ‚útok‘ na šumperskou nástěnku v širších souvislostech. „OV KSČM Šumperk odsuzuje antikomunistickou hysterii podporovanou rovněž i spolkem Milion chvilek pro demokracii a na něj navázanými neformálními skupinkami a útoky na majetek KSČM mající zamaskovat a upozadit podstatnější sociálně ekonomické problémy naší společnosti,“ stojí v oficiálním prohlášení šumperských komunistů.

Reklama

Doporučované