Hlavní obsah

KSČM pohrozila Babišovi: Nebudeme tolerovat vládu, pokud bude posilovat zahraniční mise

KSČM nepodpoří vládu, pokud bude navyšovat zahraniční mise. Uvedl to Vojtěch Filip po jednání ÚV KSČM.Video: Marek Baloun

 

Reklama

Předseda KSČM Vojtěch Filip v sobotu uvedl, že komunisté vládu nepodpoří, pokud bude programové prohlášení ANO a ČSSD obsahovat rozšíření zahraničních misí.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip po sobotním jednání ústředního výboru uvedl, že komunisté odmítnou tolerovat společnou vládu ANO a sociální demokracie, pokud by programové prohlášení obou stran obsahovalo navýšení počtu armádních zahraničních misí.

Filip bude o stanovisku KSČM informovat předsedu ANO Andreje Babiše a chce vyjednat změnu ustanovení o zahraničních misích. Komunisté podle něj připraví formulaci, která se začlení buď do programového prohlášení, nebo do dohody o toleranci menšinové vlády, jež by měla stanovit, že při vysílání vojáků do zahraničí bude Česko respektovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

„Pokud by to (navýšení misí, pozn. red.) zůstalo součástí vládního prohlášení, tak by nebyla podpora KSČM možná,” prohlásil Filip. Dále také uvedl, že o případné toleranci se bude uvnitř partaje rozhodovat až po výsledku vnitrostranického referenda ČSSD. Ten by měl být znám nejpozději 15. června.

Hnutí ANO rozhodnutí KSČM zkritizovalo. Ministryně obrany Karla Šlechtová na svém Twitteru uvedla, že mise nejsou bojového charakteru, ale mají za úkol pomáhat obyvatelstvu.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček situaci odmítl komentovat. „Odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO, které také jedná s KSČM o toleranci vlády,” uvedl v odpovědi na dotaz ČTK. Dle jeho vyjádření ale hnutí ANO ujišťovalo jeho stranu, že veškeré otázky týkající se programového prohlášení vlády byly s komunistickou stranou vyřešeny.

Reklama

Doporučované