Hlavní obsah

KSČM se nevzdá nominace Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS

Podívejte se na reportáž Pavlíny Kosové, která natáčela o neúspěchu poslance Ondráčka při prvním pokusu volby do čela komise.

 

Reklama

Komunisté se nevzdají nominace předlistopadového policisty Zdeňka Ondráčka do čela komise, která má kontrolovat činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Článek

V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Ondráček je jediným kandidátem, Sněmovna ho v pátek nezvolila. Druhý pokus bude mít v úterý.

„Nemáme důvod ho stahovat,” uvedl Kováčik k možnosti, že by Ondráčka mohla strana nahradit přijatelnějším kandidátem, k čemuž ji vybídlo mimo jiné hnutí ANO. Právě část jeho poslanců podle spekulací v páteční tajné volbě pro Ondráčka nehlasovala. Nynější poslanec KSČM získal 85 ze 186 hlasů. Před listopadem 1989 byl členem policejního pohotovostního pluku a podílel se na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu.

V Ondráčkovo zvolení i ve druhém kole věří i předseda komunistů Vojtěch Filip. "Na rozdíl od KSČM, kterou řídí stranické orgány, hnutí ANO řídí Andrej Babiš direktivně. Doufám, že pořádek ve svém hnutí při druhém kole volby zavede,” uvedl v sobotním projevu na zasedání ústředního výboru komunistické strany Filip.

Ondráčkovu nominaci odmítla většina sněmovních frakcí včetně Pirátů. Odmítavé stanovisko potvrdil v pořadu jejich místopředseda i místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Piráti se podle něj také pokusí zvrátit rozhodnutí Sněmovny, která do čela komise pro práci dolní komory zvolila Kováčika, když o tento post usilovali Piráti. „Nebudu odstupovat, nechť mne odvolají,” reagoval na to Kováčik. Poukázal na to, že byl do čela komise zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

Reklama

Doporučované